Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Επισήμως 5 εκατομμύρια νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κόσμος ετοιμάζεται να ξεπεράσει επισήμως το όριο των 5 εκατομμυρίων νεκρών από κορονοϊό, ένας αριθμός που σίγουρα στην πραγματικότητα είναι υψηλότερος.

Εκτιμήσεις για 17 εκατ. θανάτους

Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι χώρες. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερος. Βάσει μιας εκτίμησης του περιοδικού The Economist, η covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περίπου 17 εκατομμύρια θανάτους.

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό είναι σίγουρα μικρότερος σε σχέση με άλλες επιδημίες: εκτιμάται ότι από την ισπανική γρίπη από το 1918 ως το 1919 πέθαναν 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σε διάστημα 40 ετών από το AIDS έχουν πεθάνει περισσότερα από 36 εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο η covid-19 «προκάλεσε πολλούς θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο Ζαν-Κλοντ Μανουγκερά, ιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης;

Γενικά η εμφάνιση ενός νέου ιού γίνεται σε δύο φάσεις, εξηγεί ο καθηγητής Φοντανέ. Στην αρχή έχουμε την «εκρηκτική φάση της επιδημίας»: ο ιός εισβάλει σε έναν πληθυσμό ο οποίος δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή μαζί του. Στη συνέχεια ακολουθεί μια φάση σταθεροποίησης διότι έχει επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, από τότε και μετά οι επιστήμονες λένε ότι ο ιός κυκλοφορεί ενδημικά. Με την covid-19 «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των πανδημιών που καταβάλλουμε τόση προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιταχύνουμε τη μετάβαση» από τη μία φάση στην άλλη, σύμφωνα με τον Φοντανέ.

ENESI
PIXABAY

Ο εμβολιασμός και η ανοσία

Η επιτάχυνση οφείλεται στον εμβολιασμό: «επέτρεψε στον πληθυσμό να αποκτήσει ανοσία με τεχνητό τρόπο έναντι ενός ιού που δεν γνώριζε και κατά συνέπεια να γίνει σε 18 μήνες αυτό που κανονικά διαρκεί τρία με πέντε χρόνια με πολλούς περισσότερους νεκρούς». «Στόχος είναι η covid-19 να μην οδηγεί ούτε στο νοσοκομείο ούτε στο νεκροταφείο», δηλώνει ο Μανουγκερά.

Η «ισχυρή έξαρση» της covid-19 στην ανατολική Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι αν δεν υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, οι πληθυσμοί εκτίθενται «σε σοβαρές επιδημίες, με αντίκτυπο στο νοσοκομειακό σύστημα», τονίζει ο Φοντανέ. «Δεν πρέπει να υπάρχει μια ευρωκεντρική αντίληψη: σε μια πανδημία πρέπει να σκεφτόμαστε το σύνολο του πλανήτη. Και προς το παρόν η πανδημία δεν έχει σταματήσει», προειδοποιεί ο Μανουγκερά.

Νέα παραλλαγμένα στελέχη;

Βασική αιτία ανησυχίας είναι η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που θα είναι ανθεκτικά στα εμβόλια. Σήμερα επικρατεί το στέλεχος Δέλτα και έχει σχεδόν εξαλείψει τα προηγούμενα, όπως το Άλφα, ενώ δεν άφησε να εξαπλωθούν άλλα, όπως το Μι ή το Λάμδα. Περισσότερο από την εμφάνιση ξεχωριστών παραλλαγμένων στελεχών, οι επιστήμονες αναμένουν ότι το Δέλτα ενδέχεται να μεταλλαχθεί και πιθανόν να γίνει ανθεκτικό στα εμβόλια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ