Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Το κράτος με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων παγκοσμίως

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό,  ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για το Παλάου με την εμβολιαστική κάλυψη να έχει αγγίξει σχεδόν το απόλυτο.

Το θαύμα του Παλάου

16.152 άνθρωποι δηλαδή το 99% των κατοίκων του Παλάου που είναι άνω των 12 ετών, έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά του κορονοϊού, όπως επεσήμανε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού (IFRC) επικαλούμενη τα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας.

Με αυτό το ποσοστό το Παλάου, ένα αρχιπέλαγος 500 νησιών στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, βρίσκεται «στην πρώτη θέση», μπροστά από κράτη όπως η Πορτογαλία, η οποία θεωρείται μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού, καθώς τον Σεπτέμβριο κατάφερε να ανοσοποιήσει το 80% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Το Παλάου δεν είναι το μόνο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού που ηγείται στο θέμα του εμβολιασμού κατά της covid-19. Στα νησιά Κουκ (17.000 κάτοικοι) το 96% του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ στα νησιά Φίτζι (896.000 κάτοικοι) το 96% του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί, έχει λάβει μία δόση, ανέφερε η IFRC.

Η καθυστέρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας

Επίσης η κατάσταση στο Παλάου έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με άλλα μικρά κράτη της περιοχής, όπου η εμβολιαστική εκστρατεία καθυστερεί λόγω της έλλειψης εμβολίων και της διστακτικότητας των κατοίκων. Λιγότερο από το 10% των κατοίκων των νησιών του Σολομώντα (με συνολικό πληθυσμό 650.000 ανθρώπους) και του Κιριμπάτι (συνολικός πληθυσμός 119.000 άνθρωποι) έχει εμβολιαστεί. Στην Παπούα Νέα Γουινέα, 150 χιλιόμετρα βόρεια της Αυστραλίας, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, επεσήμανε η IFRC επικαλούμενη τα στοιχεία του Our World Data. Η ανάγκη να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή εντείνεται λόγω της επικείμενης έναρξης της εποχής των κυκλώνων στον Ειρηνικό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ