Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κάπνισμα: Ελλειπής ενημέρωση για τις βλάβες από τον καπνό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρά το γεγονός ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καπνίζουν και εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από τις συνέπειες του καπνίσματος, παρατηρείται ανησυχητική ένδεια στην πληροφόρηση των καταναλωτών για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό.

Στο 4ο Επιστημονικό Συνεδρίο για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό (4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction) που διεξήχθη διαδικτυακά στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2021, συζητήθηκαν τα δικαιώματα των ανθρώπων στην Υγεία και στη σφαιρική ενημέρωση σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

Όπως είπε ο συντονιστής της τραπέζης Dr. David T. Sweanor, Πρόεδρος του Κέντρου Δικαίου Υγείας, Πολιτικής Υγείας & Ηθικής και Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα, στον Καναδά, «Κάθε ζήτημα Δημόσιας Υγείας είναι σοβαρό, αλλά στο θέμα του καπνού ο κόσμος δεν λαμβάνει επαρκή ενημέρωση», είπε. «Αντιθέτως, συχνά λαμβάνει ανακριβείς πληροφορίες. Αυτό δημιουργεί σύγχυση και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Η μείωση της βλάβης ως στρατηγική δημόσιας Υγείας

Η μείωση της βλάβης (harm reduction) είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που αναπτύχθηκε αρχικά για τους ενήλικες με πρόβλημα εξάρτησης σε ουσίες, για τους οποίους η πλήρης αποχή δεν ήταν εφικτή, είπε o Dr. Lynn T. Kozlowski, καθηγητής Κοινοτικής Υγείας & Συμπεριφοράς Υγείας  στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στις ΗΠΑ.

Στοχεύει σε άτομα ή ομάδες ατόμων που επιθυμούν να μειώσουν τις βλάβες που απορρέουν από ορισμένες συμπεριφορές. Η στρατηγική αυτή αρχικά εφαρμόστηκε στους τοξικομανείς, με την καθιέρωση λ.χ. προγραμμάτων υποκατάστασης που μείωσαν αποτελεσματικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα σε αυτούς τους πληθυσμούς ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια, ανάλογα προγράμματα μείωσης της βλάβης έχουν επίσης εφαρμοστεί με επιτυχία και για τη μείωση των κινδύνων από την κατανάλωση αλκοόλ.

«Ο καπνός σκοτώνει τους μισούς χρήστες του»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Dr. Kozlowski, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «ο καπνός σκοτώνει» τους μισούς χρήστες του, ότι σε ετήσια βάση «ο καπνός σκοτώνει» πάνω από 8,1 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι σχεδόν τα 7 εκατομμύρια από αυτούς πεθαίνουν από «την άμεση χρήση καπνού». Στην πραγματικότητα, όμως, «τα 7 εκατομμύρια πεθαίνουν επειδή καπνίζουν και πάνω από 1 εκατομμύρια από το παθητικό κάπνισμα. Δηλαδή χάνουν τη ζωή τους από τον καιόμενο καπνό», υπογράμμισε.

Υπάρχει επιλογή

Οι καπνιστές, όμως, «έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πως η μοναδική επιλογή τους δεν είναι ένα κόσμος χωρίς καπνό (tobacco-free world). Έχουν την επιλογή να ζήσουν και σε έναν κόσμο χωρίς τον καπνό των καιόμενων τσιγάρων (tobacco-smoke-free world)», υπογράμμισε ο Dr. Kozlowski.

Όπως ανέφερε, τα εναλλακτικά προϊόντα που βασίζονται στη θέρμανση και όχι στην καύση του καπνού είναι δυνητικά λιγότερο βλαβερά από τα τσιγάρα. Η διαφορά επισημαίνεται σε πολυάριθμες μελέτες. Έχει μάλιστα γίνει δεκτή και από κορυφαίους υγειονομικούς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η υγειονομική Αρχή της Αγγλίας (Public Health England, PHE).

Οι επιλογές για τις ευάλωτες κοινότητες

Επιπλέον, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι με περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος. Πολλοί από αυτούς, π.χ., είναι άτομα χαμηλού εισοδήματος, ενώ άλλοι είναι άστεγοι, ανήκουν σε μειονότητες ή πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι σε αυτές τις ομάδες τα ποσοστά των καπνιστών είναι πολλαπλάσια απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

«Σε αυτές τις χώρες το κάπνισμα συνεχίζεται στις πιο ευάλωτες κοινότητες, οι οποίες είναι ήδη στιγματισμένες και ταυτοχρόνως αντιμετωπίζουν άρνηση χορήγησης των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος. Αυτό όμως εγείρει σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ