Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tην Τετάρτη 13 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης η οποία εστιάζει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (Φ.Θ.Ε). Μάλιστα η ευαισθητοποίηση για την Φ.Θ.Ε. είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή για το AIDS ή τον καρκίνο του προστάστη και του μαστού, ασθένειες που είναι λίγότερο συχνές απο την φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Η συχνότητα της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (Φ.Θ.Ε) μπορεί να κυμαίνεται από 0.75 – 2.5 /1.000 κατοίκους και αυξάνεται σημαντικά (2-5 φορές) σε ηλικίες >70 έτη.  Η Φ.Θ.Ε. είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι αγνοούν ότι η Φ.Θ.Ε. είναι μία κατάσταση που μπορεί να προληφθεί.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Αιμορραγία –Θρόμβωση – Ιατρική των Μεταγγίσεων» πραγματοποίησε το καθιερωμένο webinar «Meet the hemostasis experts V» το οποίο τη φετινή χρονιά ήταν αφιερωμένο στις θρομβώσεις που μπορεί να επιπλέξουν την πορεία των ασθενών με αιμολυτικές αναιμίες (κληρονομικές και επίκτητες) με έμφαση την μεσογειακή αναιμία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας λόγω της μεγάλης συχνότητάς τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ