Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τσιπάκι στον εγκέφαλο μπορεί να νικήσει τη κατάθλιψη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας “βηματοδότης του εγκεφάλου” έχει ως στόχο να νικήσει τις διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως είναι η μάστιγα της εποχής μας που λέγεται κατάθλιψη.

Tα τελευταία στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως το 5% των ενηλίκων που ζουν στον πλανήτη και το 3.8% του παγκόσμιου πληθυσμού (280.000.000 άνθρωποι) υποφέρουν από αυτήν τη ψυχική διαταραχή που δεν κοιτά ηλικίες, φύλα ή οτιδήποτε άλλο. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι γίνονται αυτόχειρες κάθε χρόνο, εξαιτίας της κατάθλιψης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ το 75% όσων υποφέρουν δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Η εθελόντρια

Οι επιστήμονες του τμήματος υγείας του University of California San Francisco Parnassus Campus προχώρησαν στην τοποθέτηση ηλεκτρικού εμφυτεύματος στο κρανίο ασθενών, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και έχει στόχο να ανιχνεύσει την κατάθλιψη και να τη θεραπεύσει. Γυναίκα ονόματι Sarah και ηλικίας 36 χρόνων δέχθηκε να γίνει εθελόντρια, πριν από ενάμιση χρόνο. Eίχε δοκιμάσει ό,τι υπήρχε σε θεραπεία σοβαρής κατάθλιψης, αλλά τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα.

«Ένιωθα πως πλησιάζει στο τέλος μου. Η κατάθλιψη μου ήταν πολύ σοβαρή. Δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να συνεχίζει να ζει, υπ’ αυτές τις συνθήκες. Είχα κάνει ό,τι μπορούσα να κάνω, ό,τι υπήρχε. Δεν υπήρχε κάτι άλλο. Και δεν ήθελα να ζω όπως ζούσα -δεν άξιζε να ζω έτσι».

Τα αποτελέσματα

Η ομάδα του UCSF ανακάλυψε το νευρικό βιοδείκτη -ένα συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδεικνύει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μετά η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε μια νέα συσκευή βαθιά διέγερσης που ανταποκρινόταν μόνο όταν “αναγνώριζε” το μοτίβο. Έτσι δημιουργούσε on-demand ανταπόκριση, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου και το νευρικό κύκλωμα που χρειάζονταν τον παλμό. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, εν τούτοις όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες χρειάζεται να γίνουν και άλλες δοκιμές, για να φτάσουν στο σημείο να μιλήσουν για συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα όσων έγιναν στο διάστημα που έζησε με το τσιπάκικουτάκι μεγέθους σπιρτόκουτου, που τοποθετήθηκε στο κεφάλι της δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine Journal. Η συσκευή είναι πάντα σε λειτουργία, εν τούτοις η Sarah αισθανόταν τον παλμό που παρήγαγε, κάποιες φορές μέσα στη μέρα. Όπως είπαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ήταν «όταν αισθανόταν πως η Sarah τον χρειάζεται». Αυτό γινόταν όταν το μηχάνημα αναγνώριζε πως ο εγκέφαλος της απασχολείται με καταθλιπτικά μοτίβα. Για αυτό και το ονόμασαν βηματοδότη του εγκεφάλου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ