Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κουνούπια βρέθηκαν θετικά σε δυνητικά θανατηφόρο ιό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς κουνούπια στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, βρέθηκαν θετικά στην ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών, ιός που αν μπει στο ανθρώπινο αίμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα υγείας αι θάνατο.

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τους κατοίκους στα νοτιοανατολικά της πολιτείας πως θα πρέπει να προφυλάσσονται από κουνούπι που μπορεί να μεταδώσει την ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών, ιογενή νόσο των αλόγων και των μουλαριών που ωστόσο, επηρεάζει πουλιά, ερπετά και ανθρώπους. Πρόκειται για επικίνδυνη μόλυνση που προκαλΜείται από ιό, ο οποίος εισέρχεται στο ανθρώπινο αίμα με το δάγκωμα του μολυσμένου κουνουπιού. Είναι σπάνια, εν τούτοις έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο.

Τα συμπτώματα της νόσου

Στα συμπτώματα ανήκουν ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, η εφίδρωση και η ψυχική σύγχυση. Οι ασθενείς μπορούν να πεθάνουν από δύο έως 10 μέρες, αφότου ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Οι άνθρωποι άνω των 50 χρόνων και κάτω των 15 έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά. Δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τα τεστ που έγιναν από το Connecticut Agricultural Experiment Station έδειξαν πως τα μολυσμένα κουνούπια ήταν είδη από αυτά που δαγκώνουν πουλιά και μαστοφόρα ζώα. Μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Ο επιδημιολόγος Philip M. Armstrong είπε στη USA Today πως ”πρόκειται για απρόβλεπτο ιό που διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Τα περισσότερα χρόνια τον εντοπίζουμε στα κουνούπια, εν τούτοις εξάρσεις παρατηρούνται μια φορά κάθε πέντε χρόνια στο Κονέκτικατ. Την τελευταία φορά που συνέβη μια ήταν το 2019, όταν ασθένησαν 4 άνθρωποι και πέθαναν τρεις, στα ανατολικά”.

Περιστατικό ασθενούς με ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών κατεγράφη φέτος και στο Νιου Τζέρσι, στις 23 Νοεμβρίου. Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ