Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer, AstraZeneca σύμφωνα με μελέτη

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Στην περίπτωση του AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από το 77 στο 67% σε τέσσερις με πέντε μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης

Πέντε με έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έπεσε από το 88% στο 74%, δείχνει μια μεγάλη μελέτη στην Βρετανία.

«Η φθίνουσα προστασία είναι αναμενόμενη και δεν είναι λόγος να αποφύγει κανείς τον εμβολιασμό» δήλωσε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, κύριος ερευνητής της μελέτης.

«Τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας για την πλειονότητα του πληθυσμού, ειδικά έναντι του στελέχους Δέλτα, οπότε πρέπει να εμβολιάσουμε πλήρως όσους περισσότερους γίνεται».

Η ανάλυση βασίστηκε σε εξετάσεις PCR που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς.

Στη χειρότερη περίπτωση, εκτίμησε ο Σπέκτορ, η προστασία ίσως πέσει κάτω από το 50% έως το φθινόπωρο για τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.

Η Βρετανία αναμένεται να προσφέρει τρίτη, ενισχυτική δόση σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες από τον επόμενο μήνα, αφού πρώτα λάβει συστάσεις από την ανεξάρτηση συμβουλευτική επιτροπή JCVI.

O Σπέκτορ εκτίμησε ωστόσο ότι πολλοί «μπορεί να μην χρειαστούν» αναμνηστική δόση. «Πολλοί μπορεί να είχαν μια φυσική ενίσχυση επειδή προσβλήθηκαν από Covid, οπότε είναι σαν να έχουν κάνει τρία εμβόλια» είπε.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εμβολιασμένους «θα ήταν τεράστια σπατάλη και ηθικά έωλη», δήλωσε ο καθηγητής.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν να διαθέσουν αναμνηστική δόση για όλους τους εμβολιασμένους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της συμπτωματικής Covid-19 μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη στη χώρα.

Στο Ισραήλ, όπου η αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες 30 ετών και άνω, πρόσφατη μελέτη εκτιμούσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, του μόνου που χρησιμοποιείται στη χώρα, μειώθηκε στο 39% μετά την επκράτηση του Δέλτα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ