Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Απόσυρση παγωτών της γερμανικής Mars λόγω καρκινογόνου ουσίας

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η γερμανική εταιρεία παγωτών Mars , υποχρεώθηκε να αποσύρει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες , μετά από καταγγελίες ότι εμπεριέχουν την απολυμαντική ουσία διοξείδιο του αιθυλενίου, που θεωρείται καρκινογόνος, γράφει η εφημερίδα Tagesschau.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα , η εταιρεία αναγκάστηκε μάλιστα να αποσύρει τα παγωτά της και από τη Γερμανία μετά από πίεση του κοινού.

«Το αέριο διοξείδιο του αιθυλενίου σκοτώνει βακτήρια, ιούς και μύκητες και στη συνέχεια εξατμίζεται. Χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την απολύμανση ευαίσθητων επιφανειών και τροφίμων που δεν μπορούν να θερμανθούν . Μέχρι τη στιγμή όμως που διαπιστώθηκε ότι η ουσία και το προϊόν της διάσπασης της ήταν δυνητικά, καρκινογόνα», γράφει η Tagesschau.

Έκτοτε, η επεξεργασία των τροφίμων με οξείδιο του αιθυλενίου έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις ασιατικές χώρες, για παράδειγμα, και έτσι φτάνει στην Ευρώπη – κυρίως μέσω εισαγόμενων προϊόντων .

Πιο πρόσφατα, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις κατά του οξειδίου του αιθυλενίου σε μια σειρά από προϊόντα παγωτού που παρασκευάζονται από την Mars ,σημειώνει η εφημερίδα . «Αφού ανακλήθηκαν  αρχικά σε πολλές άλλες χώρες, αλλά όχι στη Γερμανία, η εταιρεία αναγκάστηκε τελικά  να τα αποσύρει και στην  Ομοσπονδιακή Δημοκρατία , υποστηρίζοντας πάντως ότι  η κατανάλωσή τους δεν είναι επιβλαβής, καθώς η μόλυνση με οξείδιο του αιθυλενίου ήταν πολύ χαμηλή.

Οι απόψεις διίστανται ως προς το πόσο διοξείδιο του αιθυλενίου ή το προϊόν διάσπασης του 2-χλωροαιθανόλη είναι προβληματικό. Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερα από 50 μικρογραμμάρια αιθυλενοξειδίου δεν μπορούν να πωληθούν στην ΕΕ. Στις ΗΠΑ, το όριο είναι 7.000 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με την γερμανική «Federal Office for Risk Assessment (BfR), τα δεδομένα για την επίδραση της ουσίας είναι «αντιφατικά και εν μέρει ελλιπή».

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών συνέστησε μάλιστα  στις 13 Ιουλίου να ανακαλέσουν όλες τις παρτίδες που περιέχουν ακόμη και μικρές  ποσότητες, καθώς  δεν υπάρχει “ασφαλής πρόσληψη” για αιθυλενοξείδιο.

Ο οργανισμός προστασίας των καταναλωτών foodwatch σημειώνει μάλιστα ότι «τα τρόφιμα που ενέχουν κίνδυνο για τους καταναλωτές δεν ανήκουν στην τροφική αλυσίδα για ανθρώπινη κατανάλωση». Ο  εκπρόσωπος της foodwatch , Όλιβερ Χουίζινγκα τονίζει ότι «πρέπει να επιβάλλονται με συνέπεια οι ανακλήσεις των επηρεαζόμενων προϊόντων, όπως ορίζεται από τη συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ