Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εμβολιασμένοι-ακάλυπτοι, οι μεταλλάξεις και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ένα ερώτημα που πραγματικά έχει σημαντική βαρύτητα, αν είναι “νόμιμο και ηθικό”, να νομοθετούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για άλλους αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, είναι ακάλυπτοι γιατί ήδη έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα χορήγησης της 1ης αναμνηστικής δόσης.

του Ανδρέα Γ. Καλλιακμάνη*

Η διαλεκτική προσέγγιση των τριών αυτών λεκτικών οντοτήτων μάλλον οδηγεί στην ύπαρξη σοβαρών επιχειρημάτων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα Νοσοκομεία και τις λοιπές συναφείς δομές. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, εκτός του ότι είναι μια ευθεία επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιπλέον είναι τελικά βολή εναντίον του μαζικού και μη ολοκληρωμένου εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός των πολιτών γίνεται από την αρχή της παραγγελίας και της διάθεσης των εμβολίων με ευθύνη του κράτους. Η 3η δόση ή 1η αναμνηστική είναι επίσης στην ευθύνη του κράτους. Η 3η δόση δεν έγινε ακόμη ενώ έχει παρέλθει ο χρόνος της ανοσίας και η παραλλαγή δέλτα με τις συμπεριλαμβανόμενες τρεις μεταλλάξεις είναι ήδη γνωστή στον ΕΟΔΥΥ με ημερομηνία κατάθεσης 23 Μαρτίου και αριθμό περιστατικών 10 και αποστολής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η  ψήφιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το περιεχόμενό του

Οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την υποχρέωση επίδειξης στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον COVID-19. Το περιεχόμενο αυτής της τροπολογίας είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και σε άλλες δομές και αφορά τους μη εμβολιασμένους που αποτελούν πάρα πολύ μικρά ποσοστά των συνολικά εργαζομένων. Αυτοί με τεράστια εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των διατομικών προστατευτικών μέτρων που νοσήλευσαν COVID-19 σε τμήματα είτε αιχμής με γνωστά περιστατικά COVID-19 είτε σε τμήματα που νοσήλευσαν COVID-19, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς έχουν COVID-19 γιατί εισήλθαν στο Νοσοκομείο για άτυπο ενόχλημα και κατά τη διερεύνηση διαπιστώθηκε COVID-19. Οι μη εμβολιασμένοι είναι επιπλέον ελάχιστοι σε σχέση με τους εμβολιασμένους τον Γενάρη-αρχές Φλεβάρη και είναι η συντριπτική πλειοψηφία . Οι τελευταίοι που αποτελούν τη 2η πολύ μεγάλη ομάδα στους προαναφερόμενους χώρους δουλειάς είναι εμβολιασμένοι, σήμερα όλοι ανοσολογικά ακάλυπτοι λόγω της μη χορήγησης της 3ης δόσης δηλαδή της 1ης αναμνηστικής δόσης. Τους έχετε αφήσει στο “έλεος” του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και των μεταλλαγμένων στελεχών χωρίς τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης δηλαδή της ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού έναντι των στελεχών του κορωνοϊού δηλαδή την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλλον επιεικέστατα υπέρμετρη η απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για το διοικητικό προσωπικό και τους λοιπούς εργαζόμενους μη έχοντες άμεση σχέση με την νοσηλεία των ασθενών πλην των υγειονομικών. Επίσης συμβαίνει και το παράδοξο, δεν γνωρίζω αν στη σκέψη σας περιήλθε, ότι οι βουλευτές που νομοθέτησαν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (ΝΔ & ΚΙΝΑΛ), επίσης, βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους εμβολιασμένους ανοσολογικά ακάλυπτους δηλαδή χωρίς χορήγηση 3ης δόσης και αυτοί. Από πληροφορίες κατά τη διαδικασία φαίνεται  ότι δεν ειπώθηκε κάτι.

Ένα ερώτημα που πραγματικά έχει σημαντική βαρύτητα, αν είναι “νόμιμο και ηθικό”, να νομοθετούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για άλλους αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, είναι ακάλυπτοι γιατί ήδη έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα χορήγησης της 1ης αναμνηστικής δόσης. Ουσιαστικά, πέραν του “νομίμου και ηθικού”, ψηφίζοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναιρέσατε πρακτικά όλη τη φιλοσοφία του μαζικού εμβολιασμού που όλη η Ελληνική κοινωνία έχτισε και εσείς από τα τηλεπαράθυρα επίμονα υποστηρίζατε τη δημιουργία της ανοσίας της αγέλης και μάλιστα αναφερόσασταν και σε ποσοστά. Μάλιστα για να “δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα” όπως ο λαός μας σκωπτικά αναφέρει εμπλεκόσασταν αναρμόδια σε ένα θέμα που οι επιστήμονες έχουν τον πρώτο λόγο. Ο καθορισμός της ανοσίας της αγέλης, λαθεμένος όρος, που δηλώνει ότι ο όρος αυτός δεν μπορεί εννοιολογικά να προσδιοριστεί. Να προσπαθήσουμε να προσδιορίζουμε επιστημονικά το περιεχόμενο του. Ας υποθέσουμε ότι όλοι εμβολιάζονται σε μια περιοχή, δεν θα έχουν όλοι ανοσία, για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος άρθρου. Παράδειγμα ζωντανό και πρόσφατο η Μύκονος με εμβολιασμένους που ήταν πολύ κοντά στο 100%.

Επιπλέον εσείς δεν μπορέσατε να πείσετε όλους τους πολίτες γιατί δεν προσπαθήσατε όπως θα έπρεπε, υψώνοντας τη σημαία της ατομικής ευθύνης και τώρα προσπαθείτε να υψώσετε τη σημαία της ατομικής ενοχής σε αυτούς που τους αποκαλέσατε ήρωες και τους χειροκροτούσατε από τα μπαλκόνια. Επίσης πως να πείσετε του πολίτες για τα εμβόλια που παραγγείλατε, δεν τα χρησιμοποιήσατε σαν εμβόλια μαζικής ολοκληρωμένης πρόληψης της νόσου, γιατί αυτά τα εμβόλια μεταδίδουν όχι μόνο το βασικό στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά και τα μεταλλαχθέντα στελέχη αυτού δηλαδή συνεχίζουν την Πανδημία. Προτιμήσατε τα εμβόλια αυτά, ήταν πολιτική σας επιλογή, ενώ ήταν και είναι γνωστό ότι μεταδίδουν το βασικό στέλεχος και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Την ίδια προσέγγιση αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού εφαρμόσατε στο παρελθόν και πρόσφατα στις εστίες μετάδοσης (αναλύθηκε ενδελεχώς σε πρηγούμνο άρθρι στην διαδικτυακή εφημερίδα “Ημεροδρόμος”. Το ερώτημα όμως πλανιέται στο λαό μας, πολλοί με ρωτούν, θέλετε ή προτιμάτε τη μετάδοση του κορωνοϊού ή έχετε αποτύχει στις προσπάθειές σας για τον δραστικό περιορισμό του ιού και τη διατηρείται;
Η λαϊκή σοφία αν μπορούσε να παρέμβει τώρα θα χρησιμοποιούσε την ίδια φράση επεξεργασμένη και δουλεμένη στο χρόνο με σφυρί και αμόνι, “υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια” και εγώ θα πρόσθετα και καλύτερα πορτοκάλια.

Συμπερασματικά η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων είναι ακάλυπτοι περισσότερο αναλυτικά για τους εξής λόγους:

1.– Η περίοδος ανοσολογικής κάλυψης για τους πλέον αισιόδοξους έχει παρέλθει για τα τρία από τα τέσσερα εμβόλια (4-6 μήνες) και απαιτείται χορήγηση 3ης δόσης ή όπως λέγεται 1η αναμνηστική δόση.

2.– Δεν συστήθηκε από τους αρμόδιους φορείς η παρακολούθηση της μέτρησης των αντισωμάτων, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να γίνει με το ταμείο τους. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην έγινε η μέτρηση των αντισωμάτων, οπότε η γνώση του χρονικού διαστήματος κάλυψης της ανοσίας είναι από μηδενικό μέχρι μικρό. Αν έγινε όπως συστήθηκε από τους Γιατρούς 15-30 ημέρες μετά τη 2η ένεση του εμβολίου και μετά περιοδικά, με αποτέλεσμα η πτώση των αντισωμάτων εντός των τιμών αναφοράς να  απαιτεί τη χορήγηση 3ης δόσης που δεν έγινε.   Η μέτρηση των αντισωμάτων έχει διπλή σημασία, από τη μια πλευρά η μη ανίχνευσή τους μετά τη χορήγηση του εμβολίου δηλώνει την αναποτελεσματικότητα του εμβολίου, επιβάλλοντας νέο εμβολιασμό και από την άλλη ο έλεγχος της ποσότητας των αντισωμάτων δηλαδή αν το άτομο που έκανε το εμβόλιο είναι καλυμμένο ανοσολογικά ή πιο απλά έχει την “ασπίδα” της ανοσίας για την άμεση αντιμετώπιση του στελέχους του κορωνοϊού ή του μεταλλαγμένου στελέχους όταν εισέρχεται στον οργανισμό του. Το τελευταίο επιβάλλει την 3η δόση του εμβολίου την καλούμενη αναμνηστική δόση, και

3.– Η παρακολούθηση των αντισωμάτων έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στις ημέρες που διανύουμε λόγω της ύπαρξης της παραλλαγής δέλτα.

Η Παραλλαγή Δέλτα και τα χαρακτηριστικά των μεταλλάξεών της

Η παραλλαγή Δέλτα που σήμερα μας απασχολεί επειδή είναι η επικρατούσα παραλλαγή και στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες τρεις παραλλαγές, άλφα, βήτα και γάμμα που δηλώθηκαν ήδη στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-ΠΟΥ από τις Ελληνικές αρχές. Η κάθε παραλλαγή αποτελείται από πολλές μεταλλάξεις. Η παραλλαγή δέλτα, που τόσος ντόρος γίνεται, είναι μια παραλλαγή που αποτελείται από τρεις υποκατηγορίες B1.617.1, B.1.617.2 και B.1.617.3    που φέρουν μεταλλάξεις που χαρακτηρίζονται από: α) μεγάλη μεταδοτικότητα 73% περισσότερο από την άλφα, β) ελάττωση του αριθμού και της δραστηριότητας των αντισωμάτων και γ) μη καλή ανταπόκριση στη χορήγηση μονοκλωνικών ή πολυκλωνικών αντισωμάτων. Για τον “ντόρο” που έγινε και γίνεται, όχι από τότε που δηλώθηκαν τα 10 περιστατικά (23 Μάρτη 2021), αλλά από τα μέσα Ιούνη μέχρι τα μέσα-τέλος Ιούλη 2021 που τα περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν, αυξάνοντας σημαντικά τα κρούσματα σε χιλιάδες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς σύγκρισης μεταξύ 23 Απρίλη 2021 και 28 Ιούλη 2021 η Μέση Ημερήσια Αδρή Θνητότητα (ΜΗΑΘ) είναι 10 φορές μικρότερη τώρα που σημαίνει ότι οι ασθενείς που φέρουν τις γνωστές σε εμάς μεταλλάξεις της Παραλλαγής δέλτα προκαλούν 10 φορές λιγότερους θανάτους σε σχέση με τους ασθενείς του 3ου κύματος της Πανδημίας Μάρτη-Μάη. Η κλινική σημασία του ανωτέρου μέτρου είναι ότι η παραλλαγή δέλτα αυξάνει τα κρούσματα και προκαλεί μέχρι μέτρια νόσο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η αύξηση των εισαγωγών στα Νοσοκομεία.

Συμπεράσματα

Α. Υποχρεωτικότητα Εμβολιασμού και Εμβόλια

Επομένως, είναι πασιφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων όχι μόνο είναι ακάλυπτοι αλλά και μεταδίδουν και μάλιστα μεταδίδουν ό,τι παίρνουν. Έτσι καταπίπτει και ο τελευταίος ισχυρισμός των υποστηρικτών ότι ο μόνος λόγος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η μετάδοση του κορωνοϊού μεταλλαγμένου ή μη. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ποιους; Στην ισχνή μειοψηφία; Όχι. Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την Πανδημία και αποφασίζετε μέτρα καταστολής των ατομικών μας δικαιωμάτων. Εάν υποστηρίζετε ακόμη ότι είναι λόγοι μετάδοσης της νόσου, τότε “πλανάστε πλάνη οικτρά”. Γνωρίζετε καλά ότι οι εμβολιασθέντες-ακάλυπτοι μεταδίδουν, παίρνουν από άλλο άτομο το ιό, δεν τον διαβαθμίζουν ούτε τον τροποποιούν ως προς το φορτίο του και τον δίνουν σε άλλο άτομο-άμεση επαφή που δεν τηρεί τα μέτρα διατομικής προστασίας (αναφέρθηκαν σχολαστικά και αναλύθηκαν στην διαδικτυακή εφημερίδα “Ημεροδρόμος”). Για να διαπιστώσετε “ιδίοις όμμασιν” και ανακοινώστε το για να μάθει ο Ελληνικός λαός ότι υπάρχει τελευταία στις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων χωρίς κάλυψη της ανοσίας δηλαδή δεν χορηγήσατε έγκαιρα την 3η δόση εμβολίου ή όπως λέγεται αναμνηστική δόση, αυτή είναι η πραγματικότητα.  Τότε θα διαπιστώσετε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι στον αέρα. Δεν προσφέρει τίποτε στο ήδη περιορισμένης δραστηριότητας ΕΣΥ λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, το αντίθετο μεγαλώνει τους κινδύνους στην περίθαλψη με την  τοποθέτηση προσωπικού χωρίς πείρα και ουσιαστικά δημιουργεί δυο κατηγορίες προσωπικού που η μια εκ των δυο θα μονιμοποιηθεί αργότερα από εσάς αναξιοκρατικά με μόνο κριτήριο την αντικατάσταση-απόλυση μονίμου υπαλλήλου. Αυτό εσείς το λέτε κοινωνία των αρίστων. Πόσο πράγματι αυτό απέχει από την αντικειμενική πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πάρτε πίσω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ και τότε η αποτυχία θα είναι μεγαλύτερη και ζημιογόνα για τον Ελληνικό λαό συνολικά. Επιπλέον αλλάξετε τη στρατηγική αντιμετώπισης της Πανδημίας.

Αντικαταστήστε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με την 3η δόση-αναμνηστική του ήδη εμβολιασμένου προσωπικού στα Νοσοκομεία και τις άλλες δομές για την κάλυψή του, τουλάχιστον προσφέρετε την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ήδη εμβολιασθέντων. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό δώστε 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες. Με την πειθώ η ισχνή πλειοψηφία μπορεί να πειστεί. Αλλά για να πειστεί απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1.– Το κάθε άτομο να μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που θα κάνει, αυτό να είναι εύκολο στη χρήση και ο εμβολιασμός να γίνει γρήγορα και ακόμη και στο φαρμακείο. Το εμβόλιο να συντηρείται στην ψύξη. Θα πρέπει να παραγγείλετε άλλα εμβόλια και μάλιστα εμβόλια που θα έχουν δυο κύρια χαρακτηριστικά:

α) Να εμποδίζουν ή να επιτυγχάνουν την πλήρη αναστολή της μετάδοσης του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού αλλά και των στελεχών που προκύπτουν από τις ήδη γνωστές μεταλλάξεις, και

β) Να επιτυγχάνουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της άμυνας του οργανισμού μας και όχι να επιτυγχάνουν “ανοσοποιητικό ράπισμα” όπως αναφέρεται με βάση τη μέχρι σήμερα βιβλιογραφία ώστε όταν το άτομο θα νοσήσει, να νοσήσει ελαφρότερα.

Το επόμενο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το ανι υπάρχουν τέτοια εμβόλια σήμερα;

Η νέα γενιά των εμβολίων, όπως διαφαίνεται στη βιβλιογραφία, θα είναι εμβόλια με αδρανοποιημένο κορωνοϊό που κυκλοφορούν και σήμερα και μάλιστα, μια από τις χώρες που τα παράγουν έχει με τη δέλτα παραλλαγή μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κάτω των τριάντα και μηδενικό αριθμό ημερήσιων θανάτων. Αν παρακολουθήσετε το site Worldometer  for coronavirus είναι διακριτό. Αυτό σημαίνει για τον κλινικό Γιατρό ότι τα εμβόλια αυτά εμποδίζουν την μετάδοση του ιού και επιπλέον μηδενίζουν τη θνητότητα της παραλλαγής δέλτα, όποια και αν είναι αυτή.

Β. Στρατηγική Περάτωσης της Πανδημίας

Αυτά τα αναφέρω απλά για να δούμε την αρχή, το άλφα  που περιλαμβάνει τα μετρικά στοιχεία δηλαδή τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων μέχρι το ωμέγα που είναι το τέλος της στρατηγικής της διαλεκτικής εξάλειψης της Πανδημίας. Αυτό ακριβώς είναι επιστήμη η ακολουθία από το άλφα μέχρι το ωμέγα αποτελούμενη από μια διαλεκτική ακολουθία των ιδεών, της μορφοποίησης αυτών, της αποτύπωσης των γεγονότων, της αιτιογνωστικής προσέγγισης των γεγονότων, της δυνατότητας πολλών αιτίων, πολυαιτιακά γεγονότα και τελικά της σύλληψης της επίλυσης της Πανδημίας.

Η επίλυση της Πανδημίας αφορά, πέραν της πλήρους διακοπής της που είναι θεμιτό αλλά δύσκολο, αλλά μαζί πρέπει να συνυπάρχει η μη ύπαρξη του στελέχους του κορωνοϊού, αυτό το στέλεχος που γνωρίζαμε στην αρχή της Πανδημίας προερχόμενο από την κεντρική αγορά των θαλασσινών του Wuhan της Κίνας, ή η ύπαρξη ενός μεταλλαγμένου στελέχους που δεν θα προκαλεί νόσο στον άνθρωπο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τo μινκ (mink) είναι ένα μικρό ζωάκι που το δέρμα του χρησιμοποιείται για την κατασκευή γούνας. Το μινκ είναι γνωστό σήμερα ότι προσβάλλεται από κορωνοϊό αλλά αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Το τέλος της Πανδημίας θα προέλθει κάπως έτσι. Με στρατηγική και μάλιστα τη στρατηγική της εξάλειψης με στόχο την εκρίζωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ή οποιουδήποτε μεταλλαγμένου στελέχους αυτού. Τη στρατηγική του κατευνασμού που ακολουθήθηκε στην αρχή μέχρι το πρώτο κύμα και ορθά ακολουθήθηκε, πρέπει να γίνει πραγματικότητα η μετάβαση στην στρατηγική της εξάλειψης του κορωνοϊού της Πανδημίας με στόχο την εκρίζωσή του για να ελπίζουμε ότι θα έρθει το τέλος της Πανδημίας.

Θεωρώ ότι το κατάλληλο διάστημα είναι αυτό που διανύουμε τώρα αυτού του καλοκαιριού. Η παραλλαγή δέλτα περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις, μια ή περισσότερες εξ αυτών, βρίσκονται με τη γενωματική αλληλούχιση και καθορίζονται με μεγάλη λεπτομέρεια. Προκαλεί θανάτους που είναι 10 φορές λιγότεροι από τους θανάτους που προκλήθηκαν κατά το 3ο κύμα της Πανδημίας την χρονική περίοδο της άνοιξης 2021 (Μάρτης-Μάης). Επίσης περιλαμβάνει μεταλλαγμένα στελέχη που μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι σκέψεις δεν προκάλεσαν βαριά νόσο με οξύ πνευμονικό σύνδρομο. Η στρατηγική που θα οδηγήσει στο τέλος την Πανδημία είναι η στρατηγική της εξάλειψης μέσα από ένα πολυ-αιτιακό παραγοντικό μοντέλο με σχολαστική και εξοντωτική ανάλυση.

Εάν δεν γίνουν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στις προηγούμενες παραγράφους, ίσως μετά την εξειδίκευση αυτών περισσότερα, δεν θα “αποπλεύσετε” πρόσκαιρα ή οριστικά από τις εμμονές περί ατομικής ευθύνης και ατομικής ενοχής, η Πανδημία θα είναι εδώ και θα “σκοτώνει” Έλληνες πολίτες και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ο τουρισμός δυο φορές πέρυσι και φέτος αργοπεθαίνει. Η απάντηση είναι μια. Οι παραλλαγές άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα στην Ελλάδα πως ήρθαν; Φυσικά από τις πύλες εισόδου με την αγιαστούρα του κέρδους χωρίς “υποδομές”, σχολαστικότητα και μεθοδολογία.

Το ερώτημα που τριβελίζει τα μυαλά όλων μας είναι με ποια στρατηγική και τακτική θα νικήσουμε την Πανδημία;

Μια ιστορική αναδρομή μας πείθει ότι η Πανδημία από κορωνοϊό, όπως και κάθε Πανδημία, νικιέται μόνο με την στρατηγική της εξάλειψης με στόχο την εκρίζωση του ιού. Η εξάλειψη μπορεί να γίνει προοδευτικά, εστιακά ή και/ συνολικά. Αλλά θεωρώ ότι θα αφορά τον δραστικό περιορισμό-απομόνωση με βάση πρωτογενή και δευτερογενή επιτήρηση έως την εξαφάνιση των στελεχών του κορωνοϊού μεταλλαγμένων ή μη, κύρια μεταλλαγμένων που προκαλούν βαριά νόσο και σε παράλληλη βάση ο μαζικός εμβολιασμός, πρώτα και κύρια των γνήσιων ευπαθών ομάδων, απαιτείται επαναπροσδιορισμός αυτών, των ηλικιωμένων ατόμων με συν-νοσηρότητες κ.α. με τα νέα εμβόλια που έχουν αδρανοποιηθέντα γνήσια κύτταρα κορωνοϊού, δεν μεταδίδουν, δεν “ραπίζουν” το ανοσοποιητικό σύστημα και ελαφρύνουν τη νόσο.

Μια άλλη εκδοχή της εξαφάνισης της Πανδημίας είναι “η απόφαση” του κορωνοϊού να μεταλλαχθεί σε στέλεχος που να μη προκαλεί νόσο στον άνθρωπο. Αυτή φυσικά πέραν της αισιοδοξίας θα γεννήσει μια ατμόσφαιρα πανηγυρισμών μικρής διάρκειας και selfie φωτογραφιών για τα κυβερνητικά στελέχη και έντονων συναισθημάτων αρχαίας αριστοφανικής κωμωδίας για το λαό μας.

Δρ. Ανδρέας Γ. Καλλιακμάνης

Συντ. Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής
Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρική

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ