Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Ανησυχία τώρα για τη μετάλλαξη Λάμδα …

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Oi ερευνητές ζήτησαν να επαναξιολογηθεί η λάμδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και να ταξινομηθεί ως μια ανησυχητική μετάλλαξη.

Η μετάλλαξη Λάμδα που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αμερική έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, θα μπορούσε μαλιστα να μειώσει την προστασία από τον εμβολιασμό.

Η Λάμδα  βρίσκεται υπό ειδική παρακολούθηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τα μέσα Ιουνίου. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Αύγουστο του 2020 και τώρα εξαπλώνεται στην  Ευρώπη  – συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της  Γερμανίας.

Όπως ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου, η Λάμδα θα μπορούσε επίσης να είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι να οδηγήσει σε πιο σοβαρά οροβκγνρα του Covid-19. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Μια νέα μελέτη από Ιάπωνες επιστήμονες δείχνει τώρα ότι η λάμδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ανθεκτική στα κοινά εμβόλια. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο εξέτασε, μεταξύ άλλων, την ακιδα πρωτεΐνης του ιού λάμδα στο εργαστήριο. Τρεις μεταλλάξεις παρατηρήθηκαν σε αυτήν την πρωτεΐνη: RSYLTPGD246-253N, 260 L452Q και F490S.

Αυτές οι τρεις αλλαγές μπορεί να συμβάλουν στο γεγονός ότι ο ιός είναι λιγότερο ικανός να εξουδετερωθεί από αντισώματα. Αυτό θα σήμαινε ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό παρέχουν μικρότερη προστασία από τη μόλυνση. Δύο άλλες μεταλλάξεις θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τη λάμδα πιο μεταδοτικό. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ζήτησαν να επαναξιολογηθεί η λάμδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και να ταξινομηθεί ως μια ανησυχητική μετάλλαξη. Η Λάμδα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει “μια πιθανή απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία”, δήλωσε ο διευθυντής της μελέτης Κέι Σάτο από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, σύμφωνα με το “Spiegel”.

Τέσσερις χιλιαδες μεταλλάξεις

Από την αρχή της πανδημίας, ο κορονοϊός  SARS-CoV-2  έχει αναπτύξει πολλές δυνητικά πιο μεταδοτικές και επικίνδυνες παραλλαγές. Περισσότερες από 4.000 διαφορετικές μεταλλαξεις  είναι γνωστες παγκοσμίως, αλλά μόνο μερικές  εξετάζονται σε μελέτες και αξιολογούνται τακτικά.

Αρχικά έγινε συνήθης πρακτική η ονομασία των μεταλλάξεων με τη χώρα στην οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά – για παράδειγμα “βρετανική ” ή “ινδική” μετάλλαξη. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  θέλησε να δώσει το παράδειγμα κατά των διακρίσεων και της ξενοφοβίας και ως εκ τούτου απλούστευσε την ονομασία των μεταλλάξεων τον Μάρτιο του 2021.

Έκτοτε πήραν το όνομά τους από τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου:

Άλφα (B1.1.7)
Beta (B.1.351)
Γάμα (Ρ.1)
Delta (B.1.617.2) και Delta Plus (B.1.617.2.1)
Έψιλον (Β.1.427 / Β.1.429)
Ζέτα (P.2)
Έτα (Β.1.525)
Θήτα (Σ.3)
Ιώτα (B.1526)
Κάπα (B.1.617.1)
Λάμδα  (C.37)
Αυτές οι έντεκα μεταλλάξεις  που σχετίζονται με την πανδημία βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΟΥ με τον χαρακτηρισμό οτι προκαλούν ανησυχία ή υπό παρακολούθηση.
Ο ΠΟΥ χωρίζει τις μεταλλάξεις του κορονοιού  σε δύο κατηγορίες:
Μεταλλάξεις  υπό παρακολούθηση : Οδηγούν σε αυξημένα κρούσματα ή εμφανίζονται σε πολλές χώρες.
Μεταλλάξεις  ανησυχίας: Είναι αποδεδειγμένα πιο μεταδοτικές, πιο δύσκολο να ελεγχθούν ή να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές ασθένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...