Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

FT: Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο Covid-19 βρίσκεται πλέον σε έξαρση σε όλο τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας αναφέρει ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα κατά 8% και οι θάνατοι κατά 21%, γράφουν οι Financial Times

Ο Covid-19 βρίσκεται πλέον σε έξαρση σε όλο τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας αναφέρει ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα κατά 8% και οι θάνατοι κατά 21%, γράφουν οι Financial Times.

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τον Covid-19 μπορεί να έχει ήδη εξελιχθεί σε πιο απειλητικές μορφές οι οποίες δεν έχουν ακόμα ανιχνευθεί επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν μολύνει αρκετά άτομα» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Μας έχει ταπεινώσει αυτός ο ιός και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί στο μέλλον»

τονίζει  στους FT ο καθηγητής μικροβιακής γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Νικ Λόμαν.
Τα στατιστικά της τελευταίας έξαρσης θυμίζουν τις συνθήκες στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι όταν προέκυψαν τέσσερις εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές, σχολιάζουν οι Financial Times.
Παγκοσμίως οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε 540.000 ημερησίως και κατά μέσο όρο σχεδόν 70.000 ημερήσιους θανάτους, γνωστοποίησε ο ΠΟΥ αυτήν την εβδομάδα, «δείχνοντας» την μετάλλαξη Δέλτα ως υπεύθυνη για την επιδείνωση των επιδημιολογικών αριθμών. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί η Δέλτα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε η τεχνική υπεύθυνη της μάχης κατά του Covid-19 στον ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοφ.
«Μερικές από τις μεταλλάξεις επιτρέπουν στον ιό να προσκολληθεί στο κύτταρο πιο εύκολα και ως εκ τούτου να το μολύνει», πρόσθεσε .
Η Δέλτα είναι περίπου δύο φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη  Άλφα η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και ήταν 40% πιο μολυσματική από τις προηγούμενες μορφές του ιού που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα.
«Ο αριθμός αναπαραγωγής ,ο οποίος μετρά τη μεταδοτικότητα, υπολογίζεται σε περίπου 3 για το αρχικό στέλεχος στη Γιουχάν και κοντά στο 6 για το στέλεχος της Δέλτα», δήλωσε ο Λομαν.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο άτομο που έχει μολυνθεί από τη Δέλτα σε ένα πληθυσμό απροστάτευτο από εμβολιασμό, πριν από τη λοίμωξη και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα το μεταδώσει σε άλλους έξι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω ανάπτυξη του ιού, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο γενετικός κώδικας μπορεί να τροποποιηθεί από τα λάθη στον μηχανισμό αντιγραφής κατά την αναπαραγωγή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ