Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Διάσταση απόψεων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Δύο ξεχωριστές μελέτες, η μία από το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας και η άλλη απο την έγκριτη επιθεώρηση  «New England Journal of Medicine» έδειξαν εντυπωσιακές διαφορές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είναι το εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό κατά 88% ή μόνο 39% κατά της πρόληψης συμπτωματικών λοιμώξεων από τον κορονοιο;

Δύο ξεχωριστές μελέτες, η μία από το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας και η άλλη απο την έγκριτη επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» έδειξαν εντυπωσιακές διαφορές.
«Αυτή η ασυμφωνία είναι ανησυχητική και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», δήλωσε στην Jerusalem Post ο ισραηλινός καθηγητής Σίριλ Κοέν, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια SARS-COV2 στο Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer  ήταν μόνο 40% αποτελεσματικό έναντι συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 και 39% αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα. Ωστόσο, έδειξε ότι το εμβόλιο παραμένει 91% αποτελεσματικό κατά της ανάπτυξης σοβαρών συνεπειών της νόσου και 88% αποτελεσματικό για την αποτροπή νοσηλείας.

Η βρετανική μελέτη, αντιθέτως, διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές κατά της διακοπής της συμπτωματικής λοίμωξης κατά της μετάλλαξης Δέλτα, που  είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία και έχει βρεθεί ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σύμφωνα με τον Κοέν, υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις :

Πρώτη και κρίσιμη είναι η διαφορά χρόνου μεταξύ της έκθεσης στην μετάλλαξη Δέλτα  και τον εμβολιασμό.

Η Αγγλία εμβολιάστηκε με πολύ πιο αργό ρυθμό από το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειονότητα του πληθυσμού της εμβολιάστηκε πλήρως μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Ισραήλ, όπου περίπου το 90% του πιο ευάλωτου πληθυσμού της χώρας είχε εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αρχίζει να γίνεται σαφές ότι η ανοσία του εμβολίου αρχίζει να μειώνεται μετά από περίπου έξι μήνες. Η ισραηλινή μελέτη έδειξε ότι για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν από περισσότερο από έξι μήνες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αντιμετώπιση του κορανοϊού μειώθηκε στο 16%.
Από τα 1,8 εκατομμύρια Ισραηλινούς που έλαβαν δύο δόσεις έως τις 31 Ιανουαρίου, περίπου 5.770 μολύνθηκαν από τον ιό και 1.181 από αυτούς, ή το 20% όλων των νέων μολύνσεων, μολύνθηκαν κατά την εβδομάδα από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.

Ο παράγων ηλικία

Το επόμενο ζήτημα είναι η ηλικία. Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προσεκτικοί στο να εμβολιάσουν πρώτα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, στην Αγγλία χορηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ηλικιωμένο πληθυσμό το εμβόλιο AstraZeneca, ενώ σε άτομα κάτω των 40 ετών δόθηκε εναλλακτική λύση Pfizer ή Moderna λόγω των στοιχείων που συνδέουν το AstraZeneca με σπάνιες θρομβώσεις. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν μόνο 67% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου μετά από δύο δόσεις. Στο Ισραήλ, όλοι έλαβαν Pfizer. Οι νέες λοιμώξεις ήταν πιο εμφανείς μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, μια ομάδα που έχει ήδη μεγαλύτερη τάση να είναι ανοσοκατεσταλμένη και επιρρεπής στην ανάπτυξη συμπτωματικών αν όχι σοβαρών περιπτώσεων COVID-19.

Μια τρίτη εξήγηση είναι το επίπεδο των δοκιμών PCR που πραγματοποιούνται στις δύο χώρες. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ένα πιο ευαίσθητο ή αυστηρό καθεστώς δοκιμών PCR από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο περισσότερες δοκιμές εκτελούνται, τόσο πιθανότερο είναι το εργαστήριο να εντοπίσει τον ιό. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί 37 κύκλους ενίσχυσης, πράγμα που σημαίνει ότι είστε θετικοί για τον κορανοϊό ακόμα και αν η διαδικασία δοκιμής απαιτούσε έως και 37 κύκλους για την ανίχνευση του ιού.”Εάν η δοκιμή PCR είναι λιγότερο ευαίσθητη, η Αγγλία μπορεί να χάσει ορισμένες περιπτώσεις – ή το Ισραήλ μπορεί να πιάσει περισσότερες περιπτώσεις, και αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στους αριθμούς”, λέει ο δρ Κοέν .

Μια άλλη  μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι το χάσμα οκτώ εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer ειναι σημαντικό όσον αφορά τη δημιουργία αντισωμάτων.

Όταν η Αγγλία ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού, δεν είχε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσει τον πληθυσμό σύμφωνα με το συνιστώμενο καθεστώς της Pfizer με δύο δόσεις σε απόσταση τριών εβδομάδων. Ως εκ τούτου, η χρονική διαφορά ανάμεσα στις δυο δόσεις επεκτάθηκε μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων για να επιτρέψει σε περισσότερα άτομα να εμβολιαστούν τουλάχιστον μια φορά. Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα έδειξε ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που είναι υπεύθυνα για την υπεράσπιση των κυττάρων από παθογόνα, ήταν υψηλότερα μετά το παρατεταμένο διάστημα δοσολογίας (έξι έως 14 εβδομάδες) σε σύγκριση με το συμβατικό καθεστώς τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.
Σε αντίθεση, ωστόσο, η απόκριση των Τ κυττάρων  ήταν οριακά χαμηλότερη μετά το μεγαλύτερο διάστημα δοσολογίας. Τα Τ κύτταρα παρέχουν μακροπρόθεσμη ανοσία και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια ανοσία στο COVID-19, ακόμη και όταν τα αντισώματα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της νόσου.
«Το ερώτημα είναι όμως να περιμένουμε οκτώ εβδομάδες, όταν υπάρχει πανδημία;» διερωτάται ο Κοέν, σημειώνοντας ότι ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει ότι μία δόση του εμβολίου Pfizer είναι μόνο περίπου 30% αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Δελτα.

Τρίτη δόση;

Ο δρ Κοέν λέει ότι η λύση είναι να δοθει μια τρίτη δόση στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, κάτι που η νέα έρευνα δείχνει πως συμβάλει θετικά στην αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων.«Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε τον καλύτερο τρόπο ανοσοποίησης των ατόμων με αυτά τα εμβόλια, αλλά είμαστε ακόμα στη μέση της πανδημίας», τονίζει ο δρ Κοέν στην Jerusalem Post.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ