Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δραματική προειδοποίηση για την εξέλιξη της πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αν η εμβολιαστική εκστρατεία δεν αποδώσει και περιοριστεί στο 53% ο αριθμός των εμβολιασθέντων, τότε στο τέλος του χρόνου θα μετρούμε 15.000-18.000 κρούσματα, προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, ο κύριος Σαρηγιάννης τόνισε ότι «με δεδομένη τη δυναμική της πανδημίας, είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού της επιτάχυνσης, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η μετάλλαξη Δέλτα».

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας

Τα σενάρια που διαμορφώνονται ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, λέει ο κ. Σαρηγιάννης είναι τρία και είναι συνάρτηση του αριθμού των πολιτών που θα εμβολιασθούν.

Αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου φθάσουμε σε ένα ποσοστό 75% στο σύνολο του πληθυσμού, τότε δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέο lockdown.

Αν ο εμβολιασμός περιοριστεί στο 63-65%, τότε στις αρχές φθινοπώρου θα δούμε περιορισμένα κύματα της πανδημίας, τα οποία όμως θα είναι διαχειρίσιμα.

Όμως αν ανακοπεί η εμβολιαστική εκστρατεία και περιοριστεί στο 53% του πληθυσμού ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν κάνει το εμβόλιο, τότε το σενάριο είναι δυσοίωνο. Σύμφωνα με τον κύριο Σαρηγιάννη σε αυτή την τελευταία περίπτωση, μπορεί να φτάσουμε σε 15.000-18.000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου με Δεκέμβριο, για να ακολουθήσει αποκλιμάκωση λόγω της ανοσίας της αγέλης, δηλαδή μέσω της νόσησης από τον κορονοϊό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ