Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Συναγερμός στην Λισαβόνα λόγω της ινδικής μετάλλαξης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πορτογαλία δίνει μάχη για να σταματήσει την εξέλιξη της πανδημίας, με την ινδική μετάλλαξη να σαρώνει τη χώρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πορτογαλία και δη στην πρωτεύουσά της, λόγω της ινδικής μετάλλαξης της πανδημίας, της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα αποφασίστηκε να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες σε μια προσπάθεια που κάνουν οι αρχές να φρενάρουν τις μολύνσεις που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η τουριστική σεζόν της χώρας εν όψει καλοκαιριού, κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

«Δίνουμε μάχη» δηλώνει η Υπουργός Επικρατείας της Πορτογαλίας

«Δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο μεταξύ της εξέλιξης της νόσου και της διαδικασίας των εμβολιασμών», δήλωσε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα.

Κλειστά καταστήματα από τις 3.30 το μεσημέρι

Από τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, οι πολίτες πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού ή ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού προκειμένου να φεύγουν ή να μπαίνουν στην περιοχή της Λισαβόνας. Τα τεστ θα πρέπει να είναι PCR ή αντιγόνου.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα στην περιοχή πρέπει να κλείνουν στις 3.30 το μεσημέρι το Σαββατοκύριακο. Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία θα πρέπει να κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Τα μέτρα, στα οποία οδήγησε η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, ειδικά στο εσωτερικό ή τα περίχωρα της πρωτεύουσας, αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση, όμως είναι πιθανόν να παραμένουν σε ισχύ μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Συνολικά, η Πορτογαλία μετρά 869.879 μολύνσεις και 17.079 θανάτους, ενώ τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην περιοχή της Λισαβόνας προέρχονται από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, για να εξαπλωθεί ταχύτατα στη Βρετανία.

Πάντως σύσσωμες οι αρχές και το υγειονομικό προσωπικό τελεί σε επιφυλακή, αφού έχουν κατανοήσει την ισχυρή παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ατη μάχη το κορονοϊού. Το μεγάλο στοίχημα δε, είναι αν θα καταφέρει η Πορτογαλική κυβέρνηση, να διασώσει την θερινή τουριστική σεζόν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ