Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Υπερβολικός ο πανικός για τη μετάλλαξη Δέλτα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι μεταλλάξεις  του ιού Sars-CoV-2 είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, αλλά ο πανικός που έχει προκληθεί για την ινδική μετάλλαξη Δέλτα είναι υπερβολικός», δήλωσε ο διάσημος Γερμανός επιδημιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ, διευθυντής του  Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Halle.

«Όσο αυξάνεται η ασυλία του πληθυσμού, οι μεταλλαγμένοι ιοί γίνονται λιγότερο επικίνδυνοι από τους προκατόχους τους», γράφει σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο δρ Κεκουλέ. «Στο τέλος, η μετάλλαξη Δέλτα θα εξελιχθεί επίσης σε ένα εξαιρετικά μολυσματικό αλλά αβλαβές παθογόνο ιό», προσθέτει.

Χολιγουντιανό σενάριο

Με γλαφυρό τρόπο , ο Γερμανός επιδημιολόγος σημειώνει μάλιστα ότι  αρχικά «ουδείς σκηνοθέτης του Χόλιγουντ θα μπορούσε να το έκανε πιο συναρπαστικό: Η ανθρωπότητα πολέμησε έναν φοβερό ιό για περίπου ενάμιση χρόνο και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν  θύματα ενός σιωπηλού δολοφόνου. Μετά ήρθαν όμως τα εμβόλια και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και ένα ευτυχισμένο τέλος φαίνεται να είναι εφικτό. Αλλά τώρα ο εχθρός, που εθεωρείτο  νεκρός, πετάγεται  και πάλι από το κουτί, μεταλλαγμένος, πιο μεταδοτικός και ακόμη πιο θανατηφόρος από τον προκάτοχό του. Για να ολοκληρώσει το δραματικό σκηνικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει επίσης να κατάλληλο πολεμικό όνομα: την «μετάλλαξη  Δέλτα». Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν ταινίες δράσης, η  Delta Force είναι η θρυλική  μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού των ΗΠΑ, η οποία προτιμά να χτυπάει  από αέρος  και θεωρείται ανίκητη. Έτσι, το σκηνικό στήνεται κατάλληλα και όποιος αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει έναν υποτιθέμενο πολύ επικίνδυνο αντίπαλο, μπορεί να θεωρηθεί αβίαστα ως ήρωας – ανεξάρτητα από το πώς τελειώνει η μάχη στο τέλος. Οι λιγότερο επιτυχημένοι ήρωες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κουράζονται ποτέ  να τονίζουν πόσο μεγάλη ήταν η επίθεση του  μεταλλαγμένου ιού στις χώρες τους».

«Ωστόσο, από πρακτική άποψη», τονίζει ο δρ Κεκουλέ, «δεν έχει σημασία αν ο αντίπαλος ονομάζεται Άλφα, Δέλτα ή οτιδήποτε άλλο. Οι νέες μεταλλάξεις είναι μεν πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο επικίνδυνες».

Η μετάλλαξη Alpha (B.1.1.7) που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία τον περασμένο  Νοέμβριο συγκρίθηκε με την B.1, έχοντας μια κατά 50% υψηλότερη ταχύτητα διάδοσης. Η μετάλλαξη Δέλτα που ήρθε από την Ινδία (B.1.617.2) είναι πιθανώς στην ίδια τάξη μεγέθους σε ‘ό,τι αφορά την ταχύτητα μετάδοσης.

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει  όμως εδώ και πολύ καιρό ότι ο ιός μόλις εξαπλωθεί  στους ανθρώπους, θα προσαρμοζόταν στον νέο του ξενιστή και θα γινόταν πιο μεταδοτικός  Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αυξανόμενη ανοσία του πληθυσμού. Όσο αυξάνεται η ανοσία, οι νέες μεταλλάξεις μπορεί να  είναι πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο επικίνδυνες από τους προηγούμενους ιούς.

Οι σοβαρές ασθένειες και οι θάνατοι από το Sars-CoV-2 αυξάνονται μόνο εάν πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο δεν ανοσοποιηθούν και παραμεληθούν τα αντι-επιδημικά μέτρα (μάσκες, rapid test, αποφυγή συγκεντρώσεων  σε εσωτερικούς χώρους).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ