Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ άναψε «πράσινο» φως για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Την ίδια που ώρες που πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, έχουν βάλει ηλικιακό όριο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η «AstraZeneca» στους άνω των 65 ετών, ανέφερε την Τετάρτη (10/02) η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στις πολυαναμενόμενες συστάσεις της για το εμβόλιο αυτό, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό (SAGE) συνιστά επίσης τη χρήση του «ακόμη κι αν στελέχη (του ιού) είναι παρόντα σε μία χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έθεσαν υπό εξέταση το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο της «AstraZeneca» (ανακοινώθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στη βρετανική μετάλλαξη), το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ. Όμως κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Ηλικιακό όριο σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα

Σημειώνεται, ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έθεσαν «μπλόκο» στη χρήση του εν λόγω εμβολίου στους άνω των 65 (ή 55), με τελευταία την Ολλανδία, η οποία αν υιοθετήσει αυτήν τη γνωμοδότηση, θα ακολουθήσει την τακτική της Γαλλίας, τη Γερμανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Δανίας, τη Σουηδίας και άλλων χωρών, που μέχρι σήμερα έχουν ορίσει όρια ηλικίας για το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία «AstraZeneca» και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Όχι» στον εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca είπαν και οι έλληνες ειδικοί. Η Ελβετία δεν έδωσε το «πράσινο φως» και ζητάει εξηγήσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ