Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca και για τη βρετανική μετάλλαξη

Στις 12 Φεβρουαρίου ξεκινούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί των κάτω των 65 ετών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του Κεντ, της παραλλαγής του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην Βρετανία, όπως επίσης και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, διαθέτει, το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο.

Τα δεδομένα, υπό μορφήν προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, δίνουν στοιχεία από πρόσφατες αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην μείωση του χρόνου αναπαραγωγής και του ιικού φορτίου, γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται σε μειωμένη μετάδοση της νόσου, ανέφερε το Πανεπιστήμιο.

«Τα δεδομένα των δοκιμών του εμβολίου ChAdOx1 στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει απέναντι στον αρχικό ιό της πανδημίας, αλλά επίσης προστατεύει και κατά της νέας παραλλαγής, της B.1.1.7, η οποία προκάλεσε έξαρση της νόσου στο τέλος του 2020 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της έρευνας για το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Η Σάρα Γκίλμπερτ, εκ των ερευνητών που ανέπτυξαν το εμβόλιο, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην αγγλική παραλλαγή, μπορεί να χρειασθεί να προσαρμοσθεί σε μελλοντική μετάλλαξη του ιού.

Εργαζόμαστε με την AstraZeneca για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας που απαιτείται για μία αλλαγή στελέχους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, δήλωσε.

Στις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί των κάτω των 65 ετών

Στις 12 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδαόπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Όπως και αρκετές ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα «μπλόκαρε» τη χρήση του εν λόγω εμβολίου για τους πολίτες που έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι επαρκή τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς δεν είχαν συμμετάσχει αρκετοί εθελοντές αυτής της ηλικιακής ομάδας στις κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις 8 του μηνός αναμένεται να φτάσουν στη χώρα περί τις 410.000 δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ