Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μπορεί ο κορονοϊός να ανιχνευτεί μέσω αναπνοής; – Πώς λειτουργούν τα νέα ολλανδικά rapid test

O εξεταζόμενος πρέπει απλώς να αναπνεύσει στη συσκευή ελέγχου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταχεία τεστ κορονοϊού που θα γίνονται με την αναπνοή, ετοιμάζεται να εισάγει η Ολλανδία για τον εντοπισμό μόλυνσης από τη νόσο, σε διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Ο στόχος, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου αλλά και να καταστούν πιο εύκολα τα τεστ.

Τι είναι το «SpiroNose»

Μάλιστα, τα πρώτα διαγνωστικά κέντρα στο Άμστερνταμ ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα να χρησιμοποιούν το «SpiroNose», ένα μηχάνημα, που για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνο ο εξεταζόμενος να… αναπνεύσει σε αυτό. Κατά συνέπεια, η συσκευή εντοπίζει τυχόν μόλυνση από την Covid-19 σε μόλις ένα λεπτό.

Προηγήθηκαν μήνες δοκιμών της χρήσης του και πλεόν οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας έκριναν ότι το «SpiroNose» είναι αξιόπιστο στην περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, δήλωσε η ειδική σε μολυσματικές ασθένειες Μάρικεν βαν ντερ Λούμπεν. «Αν έχει βρεθεί αρνητικός, τότε το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο», δήλωσε.

Από την άλλη, αν το αποτέλεσμα προκύψει θετικό, τότε, θα πρέπει να ακολουθήσει μοριακό τεστ για να υπάρχει εξακρίβωση, ότι η μόλυνση που εντοπίστηκε οφείλεται στον νέο κορονοϊό.

Η ολλανδική υγειονομική υπηρεσία έχει παραγγείλει περίπου 1.800 μηχανήματα, τα οποία σκοπεύει να αναπτύξει σε διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες.

«Είναι μια υποσχόμενη τεχνολογία, κυρίως χάρη στην ταχύτητά της, μπορείς να έχει αποτέλεσμα σε ένα λεπτό», σχολίασε ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ.

«Αλλάζει το παιχνίδι, αν μπορείς να έχεις μια γρήγορη διάγνωση ή να αποκλείσεις μια μόλυνση μέσα σε ένα λεπτό», επεσήμανε, όμως πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν έχουμε αρκετά αποτελέσματα για να πούμε αναμφίβολα ότι αυτό είναι το μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος».

23724544

Πιθανή χρήση σε εταιρίες και σχολεία

Η ολλανδική τεχνολογική εταιρεία Breathomix, η οποία αρχικά ανέπτυξε το εν λόγω μηχάνημα για να εντοπίζει το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοίνωσε ότι έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία, για να μπορεί να εντοπίζει με αξιοπιστία μέσω των rapid test αναπνοής, πιθανή μόλυνση από τον ιό.

«Τους τελευταίους δύο μήνες ελέγξαμε χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό και ανθρώπους χωρίς, οπότε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέσο προφίλ αναπνοής των ατόμων με κορονοϊό και αυτών χωρίς», σχολίασε το στέλεχος της Breathomix, Ριάνε ντε Βρις.

H εταιρεία εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο να αναπτύξει το SpiroNose σε εταιρείες ή σχολεία, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται, τέλος, πως κάθε τεστ χρειάζεται 2 με 3 λεπτά για να διενεργηθεί, ενώ το μηχάνημα είναι ευαίσθητο στο αλκοόλ, τον καπνό και άλλους παράγοντες στην αναπνοή ενός ατόμου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ