Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Κορονοϊός: Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V»

Η ρωσική κυβέρνηση είχε σπεύσει να αρχίσει τη διάθεση του, παρόλο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατά 91,6% αποτελεσματικό στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια  στη συμπτωματική Covid-19, έδειξε το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο Sputnik V,  με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Μάλιστα, Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών.

Ακόμη ένα εμβόλιο στη «μάχη» με τον ιό

Επιβεβαιώνεται έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πρόκειται για ακόμη ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί γι’ αυτό. Ακόμη φαίνεται να δικαιώνεται εκ των υστέρων η ρωσική κυβέρνηση που είχε σπεύσειπρώτη στον κόσμο– να αρχίσει τη διάθεση του, παρόλο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια στη Μόσχα που το ανέπτυξε.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το ΒΒC, δοκιμάστηκε σε περίπου 20.000 εθελοντές, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις έκανε εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο). Από τότε που άρχισε η δοκιμή, αναφέρθηκαν 16 περιστατικά Covid-19 με συμπτώματα μεταξύ των 14.964 εμβολιασμένων (ποσοστό 0,1%) και 62 μεταξύ των 4.902 της ομάδας του πλασίμπο (ποσοστό 1,3%).

Οι δύο δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτά της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών. Η Ρωσία ήδη ξεκίνησε μια μικρή κλινική δοκιμή χορήγησης του εμβολίου σε μία μόνο δόση.

Εκτός από τη Ρωσία, το εμβόλιο, μεταξύ άλλων, διατίθεται ήδη σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και άλλα κράτη. Οι παρενέργειες του είναι γενικά ήπιες (τύπου γρίπης, μικρός πόνος στο σημείο χορήγησης, κόπωση).

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

Αποτελεσματικότητα 100% στις κλινικές δοκιμές της Βενεζουέλας

Εντωμεταξύ, το ρωσικό Sputnik V προέκυψε, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, 100% αποτελεσματικό κατόπιν τον κλινικών δοκιμών που έλαβαν χώρα στη Βενεζουέλα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολα Μαδούρο σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Μπρένο Αλτμάνου και μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti από το Μπουένος Άιρες.

Η Βενεζουέλα έχει υπογράψει συμφωνία με την Ρωσία για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων πολιτών με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και υπολογίζει να λάβει την πρώτη παρτίδα με 10 εκατομμύρια δόσεις στο προσεχές μέλλον για να ξεκινήσει άμεσα τον μαζικό εμβολιασμό.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ