Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό (video)

Τι λέει η επίσημη οδηγία, τι έχουν δείξει τα μέχρι στιγμής στοιχεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια επιβάρυνση είτε στην έγκυο είτε στο κύημα, ωστόσο επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, οι επίσημες οδηγίες είναι να μην γίνεται το εμβόλιο του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της κύησης, επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση αν γίνει το εμβόλιο ενώ μια γυναίκα είναι έγκυος, δεν υπάρχει οδηγία για διακοπή της κύησης, ενώ αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει μετά τον τοκετό. Μάλιστα, σημείωσε, ότι δεν χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να προγραμματίσει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη της, καθώς μπορεί να μείνει έγκυος οποτεδήποτε μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Συμπλήρωσε, ακόμα ότι το mRNA δεν μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό, επομένως μια θηλάζουσα που κάνει το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει κανονικά να θηλάζει.

Η κ. Θεοδωρίδου στάθηκε, ωστόσο, σε δύο περιπτώσεις: αν μια έγκυος εργάζεται ως υγειονομικός και έρχεται σε επαφή με μεγάλο ιικό φορτίο και αν μια έγκυος έχει υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο νόσησης από τον κορονοϊό – καθώς αυτός για τις εγκυμονούσες φαίνεται να είναι αντίστοιχος με εκείνον της γρίπης – και να σκεφτεί την πιθανότητα να προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ