Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Πώς το περπάτημα σε στενούς διαδρόμους αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Το νέφος των σωματιδίων μεταφέρει τον ιό σαν ένα μολυσμένο πέπλο που ακολουθεί το κρούσμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σταγονίδια κορονοϊού από το στόμα μολυσμένου ατόμου που περνά από έναν στενό διάδρομο, παραμένουν για ώρα στον αέρα και μπορούν να μεταφερθούν σε όσους ακολουθούν από πίσω του.

Αυτό ανακάλυψε μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε μοντέλα προσομοίωσης ώστε να έχει μια ακριβή εκτίμηση για το πώς τα ρεύματα αέρα διαχέουν τα μολυσμένα σταγονίδια στην ατμόσφαιρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Physics of Fluids», επισημαίνει τον κύριο ρόλο που παίζουν οι διαστάσεις και το σχήμα ενός χώρου για τη διασπορά του κορονοϊού.

1 6

Η έρευνα

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τα μοτίβα διασποράς των σταγονιδίων σε διαφορετικού σχήματος χώρους, έχοντας πάντα ως βάση ένα κρούσμα που περπατά μπροστά και υγιείς ανθρώπους που ακολουθούν.

Τα αποτελέσματά τους επισημαίνουν τους υψηλούς κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά, αλλά και όποιος περπατά γρήγορα πίσω από κρούσμα σε στενούς διαδρόμους. Χάρη στις ίδιες προσομοιώσεις έγιναν γνωστοί οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα κλιματιστικά και οι κλειστοί χώροι.

Αν βήξει λοιπόν κάποιος με κορονοϊό σε έναν στενό διάδρομο, τα σταγονίδια που θα εξέλθουν από το στόμα του θα στροβιλιστούν και θα ταξιδέψουν γύρω και πίσω από το σώμα του. Το νέφος των σωματιδίων μεταφέρει τον ιό σαν ένα μολυσμένο πέπλο που ακολουθεί το κρούσμα.

2 6

«Στα 2 μέτρα απόσταση, ο αντίκτυπος είναι σχεδόν αμελητέος στο ύψος του στόματος και των ποδιών, αλλά είναι ορατός στο ύψος της μέσης», παρατήρησε ο επικεφαλής της μελέτης Xiaolei Yang. Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς το νέφος καλύπτει στις προσομοιώσεις το ύψος που βρίσκεται το στόμα τους.

Τα ευρήματα «αποτελούν μεγάλη πρόκληση στο να σταθμίσουμε μια ασφαλή κοινωνική απόσταση σε μέρη όπως οι πολύ στενοί διάδρομοι, εκεί που ένας άνθρωπος μπορεί να εισπνεύσει σταγονίδια ιού ακόμα και αν ο ασθενής είναι πολύ μπροστά του» ανέφερε ο ίδιος.

Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ