Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Η AstraZeneca δημοσίευσε πρώτη στοιχεία των κλινικών μελετών – Γιατί προέκυψαν δύο αποτελέσματα

Πώς πέτυχε… κατά λάθος 90% αποτελεσματικότητα - Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τους άνω των 55

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που φαρμακευτικοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, οι ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο για να μπει… τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας αυξάνονται, με την «AstraZeneca» να κάνει γνωστά νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του δικού της…

Λίγο νωρίτερα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλεγε πως είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» αυτό των «Pfizer»/Biontech» και έτσι αυτό το εμβόλιο είναι μια «ανάσα» από την έγκριση, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο


Πιο αναλυτικά, το εμβόλιο της «AstraZeneca» φαίνεται πως έχει, λοιπόν, αποτελεσματικότητα 70% έναντι της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με νέα, ολοκληρωμένα στοιχεία της έρευνας για το σκεύασμα που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και κάποιες ημέρες, το εμβόλιο της «AstraZeneca» απεδείχθη αποτελεσματικό κατά 90% σε μια ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά τη μισή δόση του σκευάσματος, ενώ το ποσοστό περιοριζόταν στο 62% για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Με αυτό ως δεδομένο, η φαρμακοβιομηχανία ενσωματώνει το σύνολο των αποτελεσμάτων σε Βρετανία και Βραζιλία, κάτι που δίνει ποσοστό αποτελεσματικότητας 70%.


Νέα έρευνα της «AstraZeneca» για τη δοσολογία του εμβολίου

Η «AstraZeneca» είναι άλλωστε πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Πασκάλ Σοριό. Να διαπιστώσει δηλαδή αν η αυξημένη αποτελεσματικότητα στο 90% μπορεί όντως να οφείλεται στη μειωμένη δόση ή αν το αποτέλεσμα ήταν τυχαίο.

Πολλοί ειδικοί στην ανοσολογία θεωρούν πως η χαμηλότερη αρχική δόση ενός εμβολίου μπορεί να λειτουργεί καλύτερα, σημείωνε ως μια εξήγηση για το θέμα, ο καθηγητής πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Δηλαδή, μια χαμηλότερη πρώτη δόση ίσως να οδηγεί ταχύτερα στη δημιουργία ανοσοκυττάρων «μνήμης», που ενεργοποιούνται περαιτέρω με την ενισχυτική δεύτερη δόση.


«Σπαζοκεφαλιά» η δοσολογία του εμβολίου της «AstraZeneca»

Εκείνο που θα προβληματίσει στη συνέχεια τις αρμόδιες κρατικές αρχές είναι η δοσολογία που θα επιλέξουν, εφόσον το εμβόλιο της «AstraZeneca» εγκριθεί. «Η δουλειά μας ως επιστήμονες είναι να παράγουμε δεδομένα και να τα δημοσιεύουμε για να τα επεξεργαστούν πολίτες, επιστήμονες, αλλά και ρυθμιστικές αρχές. Δεν λαμβάνουμε εμείς την απόφαση» σημειώνει στον «Guardian», ο καθηγητής Άντριου Πόλαντ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής των δοκιμών για το εμβόλιο.

Από την «AstraZeneca» ποντάρουν, πάντως, περισσότερο στην έγκριση του εμβολίου σε Ευρώπη και Βρετανία, ενώ υπολογίζουν πως θα είναι πιο περίπλοκο να δουν το σκεύασμά τους να κυκλοφορεί και στις ΗΠΑ.


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ («FDA») έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον περιορισμένο αριθμό δεδομένων (σε εθνικό επίπεδο) και την απουσία εθελοντών μεγαλύτερης ηλικίας, για τους οποίους ο Ηλίας Μόσιαλος είχε πει ότι έχει 99% αποτελεσματικότηταΟ «FDA» αναμένεται, όπως αναφέρθηκε, να εγκρίνει ως το τέλος της εβδομάδας την αδειοδότηση του εμβολίου της «Pfizer».


Γιατί το εμβόλιο της «AstraZeneca» θεωρείται ξεχωριστό

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της «AstraZeneca» διαφέρει από τα άλλα σκευάσματα ενάντια στον κορονοϊό, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να παρασκευαστεί, διανέμεται και φυλάσσεται σε απλό ψυγείο (το εμβόλιο της «Pfizer» απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης) και κοστίζει πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα.

«Έχουμε ανάγκη από όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες κατά νου, πριν ξεκινήσουν να συγκρίνουν δεδομένα σε μια σειρά από έρευνες» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό.


H «AstraZeneca» έχει ήδη έτοιμες τέσσερα εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία πριν εκπνεύσει το 2020 και σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές στη χώρα.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα γίνονται όλο και περισσότερα στοιχεία γνωστά για το πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ