Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Από φυσικά αίτια οι θάνατοι των δύο εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer – Δεν είχαν σχέση με τον εμβολιασμό

Στις δοκιμές του εμβολίου πήραν συνολικά μέρος 37.796 εθελοντές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη ζωή τους έχασαν δύο εθελοντές στις ΗΠΑ, που έκαναν το εμβόλιο των «Pfizer» /«BioNTech» κατά του κορονοϊού, αλλά θάνατος τους, όπως ανακοινώθηκε ήταν από φυσικά αίτια και δεν είχε σχέση με τον εμβολιασμό. Και οι δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο ήταν άνω των 55 ετών. Τι έγινε γνωστό…  

Αυτή η είδηση έρχεται να δημιουργήσει προβληματισμό, την ώρα που το γνωστό εμβόλιο βρίσκεται ένα βήμα πριν να λάβει έγκριση για διάθεση στους αμερικανούς πολίτες. Υπενθυμίζεται επίσης, πως στη Μεγάλη Βρετανία ήδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ πέθαναν έξι άτομα. Όπως διευκρινίζει στον παρακάτω πίνακα, οι δύο από τους έξι εθελοντές είχαν κάνει το εμβόλιο, και οι άλλοι τέσσερις είχαν λάβει το placebo φάρμακο.

1 1

2 1

Σύμφωνα με τα έγγραφα και οι δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο ήταν άνω των 55 ετών. Ο ένας από τους δύο εμφάνισε καρδιακή ανακοπή, 60 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, ενώ έχασε τη ζωή του τρεις ημέρες αργότερα.

Ο άλλος ασθενής, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και έπασχε από προϋπάρχουσα αθηροσκλήρωση πέθανε από αρτηριοσκλήρωση τρεις ημέρες μετά τη λήψη του πρώτου εμβολιασμού.

Σημειώνεται πως στις δοκιμές του εμβολίου πήραν συνολικά μέρος 37.796 εθελοντές. Από αυτούς, στους 18.904 χορηγήθηκε το εμβόλιο και στους 18.892 χορηγήθηκε φάρμακο placebo.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι ένα από τα πολλά σημαντικά νέα που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 σελίδες αναλύσεων δεδομένων από τη «FDA» και από την «Pfizer».

Πηγή: fda.gov

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ