Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Έρευνα: Τι αποκαλύπτει το «κερί» στα αυτιά για την ψυχική υγεία

Ίσως στο μέλλον να ανιχνεύονται έτσι και τα αντισώματα για τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όπως υποστηρίζουν βρετανοί και χιλιανοί επιστήμονες, είναι δυνατό να εκτιμηθούν τα επίπεδα στρες ενός ανθρώπου, εξετάζοντας το… «κερί» στα αυτιά, που προέρχεται από τις εσωτερικές εκκρίσεις. Μελλοντικά, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ένα νέο διαγνωστικό τεστ της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Άντρες Χεράνε-Βίβες του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο περιοδικό «Heliyon». Σύμφωνα με το BBC και τη Guardian, μελέτησαν 37 άτομα και έδειξαν ότι η ορμόνη του στρες κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί αξιόπιστα στα δείγματα από το «κερί» του αυτιού.

Νέα δεδομένα για τις ψυχολογικές μελέτες

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ανοίγει τον δρόμο για νέους τρόπους διάγνωσης του στρες, καθώς και άλλων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη. Μέχρι στιγμής, οι διαγνώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές εξετάζουν τις πιθανότητες ενός αντικειμενικού βιολογικού δείκτη για τις ψυχικές παθήσεις. Βάσει της έρευνας, ενδέχεται να προκύψουν ακόμα και οικονομικά τεστ που θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν στο σπίτι, χωρίς την παρουσία γιατρού.

Έως τώρα, η κορτιζόλη (ορμόνη που δρα σε περιόδους στρες και αφορά τον εφοδιασμό του σώματος με ενέργεια) ανιχνεύεται στο αίμα, στα ούρα και στο σάλιο. Ωστόσο, τα δείγματα αυτά καταγράφουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα του στρες.

Αντίθετα, η ανίχνευση της στις εκκρίσεις του αυτιού, όχι μόνο θα είναι μεγάλη πρακτική διευκόλυνση για τους γιατρούς, αλλά θα αποκαλύπτει επίσης το στρες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Ο δρ Χεράνε-Βίβες προηγουμένως είχε προσπαθήσει να μετρήσει την κορτιζόλη στις τρίχες των μαλλιών, όμως αυτό προϋπέθετε να έχουν μήκος τουλάχιστον τριών εκατοστών, πράγμα που καθιστά το τεστ ιδιαίτερα περιοριστικό, καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν πιο κοντά μαλλιά (ενώ ασφαλώς υπάρχουν και οι φαλακροί).

Τι ανέφερε ο επικεφαλής επιστήμονας:

«Η εκτίμηση της κορτιζόλης είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να εμφανίζουν διακυμάνσεις, συνεπώς ένα δείγμα μπορεί να μην αντανακλά με ακρίβεια τα χρόνια επίπεδα στρες ενός προσώπου. Επιπλέον, οι ίδιες οι μέθοδοι δειγματοληψίας μπορούν να προκαλέσουν στρες και έτσι να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Όμως τα επίπεδα κορτιζόλης στο κερί του αυτιού φαίνονται να είναι πιο σταθερά και, με τη νέα συσκευή μας, είναι εύκολο να πάρουμε δείγμα και να το εξετάσουμε γρήγορα, φθηνά και αποτελεσματικά.»

Ο τρόπος διεξαγωγής του τεστ

Η συσκευή ελέγχου που ανέπτυξαν οι επιστήμονες μοιάζει με μπατονέτα, αλλά διαθέτει ένα «φρένο» που την εμποδίζει να μπει πολύ βαθιά στο αυτί, ώστε να μην το τραυματίσει. Στην άκρη της υπάρχει οργανικό υλικό με ένα διάλυμα, που μπορεί να κάνει τη λήψη δείγματος από το «κερί».

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να διευρύνουν τη μέθοδό τους για να μετρούν στο «κερί» του αυτιού και άλλα χρήσιμα πράγματα για την υγεία ενός ανθρώπου, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) ή τα αντισώματα έναντι διαφόρων ιών, όπως ο νέος κορονοϊός.

Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ