Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας στους ανθρώπους με μικρό ύψος – Με τι σχετίζεται

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο) είναι μεγαλύτερος στους κοντούς ανθρώπους και αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους. Αυτό έδειξε νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Δελούκα και την δρα Ειρήνη Μαρούλη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς από ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.α.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι υπάρχει σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στο ύψος και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο. Το αντίθετο ισχύει, πάντως, για τον καρκίνο, καθώς οι ψηλοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογούμε τη λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου», δήλωσε η Ειρήνη Μαρούλη.

Ο Πάνος Δελούκας τόνισε ότι οι πιο κοντοί καλά θα κάνουν να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, προκειμένου έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

Η σχετική έρευνα των Πάνου Δελούκα και Ειρήνη Μαρούλη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ