Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις κάνει καλό στο μυαλό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλύτερες νοητικές επιδόσεις στην ηλικία των 50 ετών φαίνεται πως έχουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε συλλογικές ομάδες, όπως περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις.

Η ενασχόληση αυτή φαίνεται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από την εμφάνιση άνοιας, μειώνοντας παράλληλα το στρες και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αν Μπόουλινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχολογίας BMC Psychology, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.100 άτομα.

Στην ηλικία των 33 ετών, το 83% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε καμία συλλογική δράση, ποσοστό που είχε μειωθεί στο 64% στην ηλικία των 50 (δηλαδή η συμμετοχή ήταν συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες). Οι συμμετέχοντες είχαν κάνει στα 11 τους μια σειρά από γνωσιακά-νοητικά τεστ, καθώς και άλλα τεστ στα 50 τους (μνήμης, προσοχής, ταχύτητας σκέψης, συγκέντρωσης κ.α.).

Όσοι είχαν συμμετοχή σε κοινωνικές και συλλογικές δραστηριότητες τόσο στην ηλικία των 33 όσο και των 50 ετών, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ. Όσο μεγαλύτερη ήταν αυτή η συμμετοχή (για περισσότερο χρόνο, σε περισσότερες ομάδες κλπ.), τόσο καλύτερες ήσαν οι επιδόσεις στα τεστ.

H μελέτη, επίσης, επιβεβαίωσε ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι οι πενηντάρηδες με χαμηλότερο εισόδημα και με μικρότερη μόρφωση έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ