Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Μην πέφτετε για ύπνο με νεύρα, γιατί την επόμενη ημέρα θα είναι περισσότερα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ως γνωστόν ο ύπνος ενισχύει αυτό που έχει μάθει ή πάθει κανείς την προηγούμενη ημέρα και τα συναισθήματα δεν αποτελούν εξαίρεση. 

Μια μελέτη από το University College του Λονδίνου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αν πέφτουμε για ύπνο με νεύρα, αυτά όχι μόνο δεν περνούν, αλλά είναι πιο δύσκολο να απαλλαχθεί κανείς από αυτά την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Γιουντσέ Λίου που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, πειραματίσθηκαν επί δύο μέρες με 73 άνδρες εθελοντές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι άνθρωποι ξεχνάνε κάτι αρνητικό ή τρομακτικό πιο εύκολα, όταν δεν έχουν κοιμηθεί στο μεταξύ, ενώ αν μεσολαβήσει ο ύπνος, είναι πιο δύσκολο να διαγράψουν την αρνητική μνήμη.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μνήμες διάχυτα σε όλο τον εγκεφαλικό φλοιό με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερη η διαγραφή τους στη συνέχεια.

Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν και στην καλύτερη αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αναμνήσεων και διαταραχών όπως το μετατραυματικό στρες, πιθανώς μέσω στέρησης του ύπνου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ