Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Αν ο πρώτος τοκετός ήταν πρόωρος το ίδιο θα είναι και ο δεύτερος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν πως αν μια γυναίκα γέννησε πρόωρα στην πρώτη της εγκυμοσύνη τότε και στην δεύτερη το πιο πιθανό είναι να γεννήσει πάλι πρόωρα.

Οι ερευνητές έλαβαν πρώτα υπόψιν τις αιτίες ενός πρόωρου τοκετού όπως η χρήση ουσιών κατά την κύηση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού. Στην έρευνα πήραν μέρος 160.000 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει στην Καλιφόρνια την περίοδο 2005-2011.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο όλων των πρώτων κυήσεων στο δείγμα της μελέτης, σχεδόν το 6% κατέληξε σε πρόωρο τοκετό, γεγονός που έθετε τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο και για δεύτερο πρόωρο τοκετό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 22% των γυναικών που γέννησαν μεταξύ 37ης και 38ης εβδομάδας κυοφορίας δεν θεωρούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου υπό τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.  Πρέπει όμως οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα στην πρώτη εγκυμοσύνη να τίθενται υπό στενή παρακολούθηση κατά την δεύτερη εγκυμοσύνη τους.

Και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό με την στενότερη συνεργασία γιατρών-εγκύων ώστε να γίνεται καλύτερα κατανοητή η έννοια της προωρότητας αλλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τον πρόωρο τοκετό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ