Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Τα αντισώματα μιας ζωής, σε μια σταγόνα αίμα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να συλλέξουν όλες τις λοιμώξεις από ιούς που έχει μια συγκεκριμένη στιγμή ένας άνθρωπος, αλλά και όσες είχε περάσει στο παρελθόν, από… μία και μόνο σταγόνα αίματος.

Η μέθοδος ονομάζεται VirScan και αποτελεί μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, που πραγματοποιούν έλεγχο για κάθε έναν ιό ξεχωριστά, ανά φορά.

Ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον Στέφεν Έλετζ, δοκίμασαν με επιτυχία το VirScan σε δείγματα αίματος από 569 ανθρώπους από διάφορες χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος έχει στον οργανισμό του αντισώματα έναντι δέκα διαφορετικών ειδών ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί στη διάρκεια της ζωής του. Οι άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι στις ανεπτυγμένες, προφανώς επειδή έχουν εκτεθεί σε περισσότερους ιούς. Ορισμένοι άνθρωποι (όχι πολλοί, όμως) φέρουν στο αίμα τους ίχνη έως και 84 είδη ιών!

Το νέο τεστ «δουλεύει» ανιχνεύοντας ταυτόχρονα στο αίμα τα τυχόν αντισώματα από οποιοδήποτε από τα 206 είδη ιών (συνολικά πάνω από 1.000 στελέχη), τα οποία είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα συναντά έναν ιό για πρώτη φορά, γεννά αντισώματα, η παρουσία των οποίων διατηρείται στο αίμα, έτσι ώστε είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή μετά από πολύ καιρό.

Προς το παρόν, το τεστ μπορεί να ελέγξει 100 δείγματα αίματος σε δύο έως τρεις μέρες, ενώ αυτή η ταχύτητα αναμένεται να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον. Η αποτελεσματικότητά του κινείται στο 95% έως 100% και δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα για ανθρώπους που δεν έχουν κάποια λοίμωξη.

Το τεστ είναι φθηνό, καθώς μπορεί να διεξαχθεί με μόλις 25 δολάρια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ