Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Τεστ όσφρησης: Όσο πιο καλά μυρίζεις, τόσο πιο πολύ θα ζήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείκτης πρόγνωσης για την κατάσταση της υγείας και το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ατόμων φαίνεται πως είναι η αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα αποτελέσματά της, οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τις μυρωδιές, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής καθηγητή ψυχιατρικής και νευρολογίας Νταβανγκέρε Ντεβανάντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.169 ατόμων σε βάθος τετραετίας.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η θνησιμότητα, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν 45% μεταξύ όσων είχαν τη χειρότερη επίδοση σε ένα τεστ όσφρησης που περιελάμβανε 40 διαφορετικές οσμές. Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόνο 18% μεταξύ όσων είχαν την καλύτερη όσφρηση.

«Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για τα άτομα που έχουν χειρότερη όσφρηση και είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν τη μικρότερη οσφρητική ικανότητα», τόνισε ο Ντεβανάντ και πρόσθεσε: «Φιλοδοξούμε σε μελλοντικές έρευνες να εξετάσουμε το κατά πόσο μπορεί να συμβαίνει κάτι παρόμοιο στους νέους και στους μεσήλικες».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο νευρολογικό περιοδικό «Annals of Neurology».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ