Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Βλάβες στην ανδρική υγεία λόγω αυξημένης τεστοστερόνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαρακτηρίζεται ως η ανδρική ορμόνη του σεξ και για το λόγο αυτό συνδέεται με την αρρενωπότητα και το σεξαπίλ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από επιστημονική παρατήρηση, η τεστοστερόνη, όταν δεν κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, μεταμορφώνεται σε ορμόνη των… ασθενειών.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, τα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και προβλήματα στον προστάτη.

Ερευνητική ομάδα ανθρωπολόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα εξέτασαν 350 αγρότες της απομονωμένης φυλής Τσιμάνε στα τροπικά δάση της Βολιβίας –εκεί όπου οι άντρες έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης- και ανακάλυψαν ότι οι προχωρημένες καταστάσεις διεύρυνσης του προστάτη ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ δεν διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, γιατί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν πολύ χαμηλά.

«Κοιλιακά υπερηχογραφήματα έδειξαν ότι έχουν σημαντικά μικρότερο προστάτη -της τάξης του 62%, προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία τους- σε σχέση με τους άντρες που ζουν στις ΗΠΑ», επισήμανε ο Δρ. Μπέντζαμιν Τρουμπλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, περίπου εννιά στους δέκα άντρες βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποιο βαθμό διόγκωσης του προστάτη -γνωστή ιατρικά ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH)- με περίπου τους μισούς από αυτούς να απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ