Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Νέα αγωγή φαίνεται ν΄ αντιμετωπίζει δραστικά τη νόσο του Ύπνου ή νόσο Τσε Τσε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από τη μολυσμένη μύγα Τσε – Τσε, η οποία προξενεί τη νόσο του Ύπνου. Το πραγματικό όνομα της νόσου είναι Ανθρώπινη Αφρικανική Τρυπανοσωμίαση (HAT) και μεταδίδεται από τις περίφημες μύγες Τσε – Τσε. Είναι μία ασθένεια, η οποία δημιούργησε διαχρονικά εκατόμβες νεκρών στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δυο υποείδη του Trypanosoma brucei προκαλούν νόσο: T. b. gambiense στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, και T. b. rhodesiense στην Ανατολική Αφρική. Αυτή η νόσος δεν απειλεί μόνο τους Αφρικανούς αλλά και τους ταξιδιώτες, που μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο μόλυνσης.

Το 1995, εντοπίστηκαν περίπου 25.000 περιπτώσεις, υπολογίστηκαν 300.000 μη ανιχνευμένες περιπτώσεις και 60 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμήθηκε ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν από HAT. Πρόκειται για μία ασθένεια που είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο Κονγκό και την Ουγκάντα κι αποτέλεσε απειλή, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

Το 2001, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελέγχου και της επιτήρησης και το HAT μειώθηκε σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Τότε οι άνθρωποι, που εμφάνισαν τη νόσο ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά υπήρξε έξαρση της νόσου το 2010 κι αργότερα το 2012, ειδικά στο Κονγκό. Το 2019, εντοπίστηκαν λιγότερα από 1.000 κρούσματα.

Η μετάδοση μπορεί να διακοπεί με την εξάντληση των δεξαμενών παρασίτων μέσω της ανίχνευσης και της θεραπείας μολυσμένων ανθρώπων ή/και κατοικίδιων ζώων και με τη μείωση του πληθυσμού της μύγας Τσε Τσε και της επαφής ανθρώπου- Τσε Τσε.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά η ασθένεια, που προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, φαγούρα και συχνά ανιχνεύεται κατά το 2ο στάδιο, θα μπορούσε να θεραπευτεί πιο εύκολα με τη χορήγηση πενταμιδίνης ή σουραμίνης, αν αντιμετωπιζόταν ήδη από το 1ο στάδιο. Στο 2ο στάδιο της νόσου δινόταν φαρμακευτική αγωγή αλλά μερικές φορές ο ασθενής είχε σημαντικές παρενέργειες.

Σε ιατρικό επιστημονικό περιοδικό, το Journal Biomolecular Structure and Dynamics, δημοσιεύτηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το μεγακερατονικό οξύ σε συνδυασμό  μ’ ένα παράγωγο της κιναζολίνης είχαν θετικά αποτελέσματα και μπορούν επιτυχώς ν΄ αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ