Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ομικρον: Τι ξέρουμε για τη παραλλαγή του κορονοϊού που τρόμαξε τον πλανήτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδρίασε την Παρασκευή για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με την Guardian η συγκεκριμένη παραλλαγή γεννά περίπου 30 διαφορετικές μεταλλάξεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τις συνολικές μεταλλάξεις που προκαλεί η Delta. Κάτι που προκαλεί ανησυχία ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό ή από προηγούμενη μόλυνση δεν θα μπορούν να εμποδίσουν την επαναμόλυνση.

Στη νότια Αφρική καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες και η «Όμικρον» «φαίνεται πολύ μεταδοτική» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Τι γίνεται με το εμβόλιο και τις θεραπίες κατά της Covid-19 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παραλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν κατασκευαστεί.

Επίσης, υπάρχει ανησυχια για την αποτελεσματικότητα των θεραπιών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Διότι τα μονοκλωνικά επιδρούν σε κομμάτι του ιού το οποίο μεταλλάσσεται.

Διαβάστε ακόμη: AstraZeneca: Εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νέας παράλλαξης

Που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον»

Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει εντοπιστεί  στη νότια Αφρική, το Χονγκ-Κονγκ, στη Μποτσουάνα, το Βέλγιο και το Ισραήλ.

Φρένο στα ταξίδια από νότια Άφρική στην Ευρώπη 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα

Ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από σήμερα 27 Νοεμβρίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ