Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Covid-19: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά στη νέα μετάλλαξη – Τέλος οι πτήσεις από τη νότια Αφρική

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε αρχικά στην Μποτσουάνα.

Αυτό ανακοίνωσε στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το CNN ο υπουργός Υγείας της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε περιοχές της χώρας.

Το πρώτο κρούσμα της νέας εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής του κοροναϊού που εντοπίστηκε στο Ισραήλ την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Φορέας του ιού ήταν ένας Ισραηλινός ο οποίος είχε επιστρέψει από το Μαλάουι.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αναέφερε επίσης ότι ακόμα δύο άτομα ήταν ύποπτα ότι μολύνθηκαν επίσης με το νέο στέλεχος, γνωστό επί του παρόντος με την επιστημονική του ονομασία B.1.1.529, και αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών.

Ωστόσο και οι τρεις εμβολιάστηκαν με την χώρα να εφοδιάζεται ειδικά κιτ μοριακών τεστ σχεδιασμένα για την καλύτερη ανίχνευση της παραλλαγής.

Η Νότια Αφρική, το Λεσότο, η Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια και η Εσβατίνι προστέθηκαν στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος αλλοδαπών στο Ισραήλ.

Συναγερμός στην Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια. Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορονοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Επιπλέον, εκτός από Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ και η Σιγκαπούρη με την Ιταλία θα περιορίσουν τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, αναμένεται και η Γερμανία να κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και στις αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Η Τσεχική Δημοκρατία ήδη απαγόρευσε τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Ενώ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά το θεμά και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή – Απαγόρευση πτήσεων από ορισμένες χώρες προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ