Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Bloomberg: Τρίτη χειρότερη χώρα της Ευρώπης η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας – Πίνακας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις τρεις τελευταίες χώρες της Ευρώπης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας κατατάσσει την Ελλάδα πίνακας αξιολόγησης του πρακτορείου Bloomberg και στην 39η θέση σε έναν κατάλογο 53 χωρών, κάτι που αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα για τα την αποτελεσματικότητα των πολιτικών επιλογών.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτούσε τον εαυτό του λέγοντας στην Washington Post ότι τα κατάφερε καλύτερα από όλους τους Ευρωπαίους στην πανδημική κρίση, το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει ανάλυση με βάση τον δείκτη Covid Resilience Ranking, που αναφέρεται στα καλύτερα και χειρότερα μέρη όπου μπορεί να βρεθεί κάποιος εν μέσω πανδημίας.

Ο δείκτης αυτός καταρτίζεται με 12 κριτήρια, όπως ο έλεγχος των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των νεκρών και αναφέρεται σε στοιχεία από 53 χώρες. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά: Κατατάσσεται στην 39η θέση μεταξύ των 53 χωρών. Σε χειρότερη θέση στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών βρίσκονται μόνο η Τσεχία και η Πολωνία.

bloomberg pinakas1
πηγή: bloomberg

Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες της Ασίας και της Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Μπαγκλαντές.

Το Bloomberg ανέλυσε τα συνολικά στοιχεία της τελευταίας χρονιάς, αναζητώντας τις χώρες που τα πήγαν συνολικά καλύτερα στην επιστροφή στην κανονικότητα και τον απόλυτο δείκτη, δηλαδή την αποφυγή θανάτων. Αυτός ο δείκτης αποδεικνύει ότι κάποιες χώρες που είχαν επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη, στη συνέχεια υποχώρησαν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι, λόγω του ποσοστού των ανεμβολίαστων.

pinakas3 0
πηγή Bloomberg

Οι χώρες που είναι αποτελεσματικές ως προς τη διαχείριση της πανδημίας σε βάθος χρόνου είναι η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε αυτές τις χώρες το «στοίχημα» κερδήθηκε λόγω της αξιοπιστίας του συστήματος υγείας, της κοινωνικής συνοχής, της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, αλλά και στην τάση των πολιτών να τηρούν τους κανόνες που επιβλήθηκαν. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η οικονομική ευρωστία, που επέτρεψε την άμεσηη αγορά μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ