Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Πανδημία: Πότε αποφασίζονται τα νέα μέτρα – Τί θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα θα επανεξετασθούν συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, επαναφέροντας το lockdown, αλλά υπό το βάρος του πολιτικού κόστους ορισμένες διστάζουν- μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ζήτησε ήδη από τα κράτη- μέλη να λάβουν επειγόντως μέτρα για το νέο κύμα του κορονοϊού.

Στόχος είναι να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στους ανεμβολίαστους ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων. Για να σφίξει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους στο τραπέζι είναι μία σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων ακόμα και ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την αγορά. Μέτρο στο οποίο αντιδρούν έντονα οι καταστηματάρχες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στο τραπέζι προτάσεις για τους ανεμβολίαστους, που περιλαμβάνουν:

  • την υποχρεωτική επίδειξη rapid test για την πρόσβαση στα σούπερ- μάρκετ,
  • την επαναφορά του μέτρου του click away,
  • τον αποκλεισμό τους από καταστήματα εστίασης.
  • Για το σύνολο των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξετάζεται η πρόταση για την χρήση διπλής μάσκας προστασίας.

Όλα θα κριθούν σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις 13 Δεκεμβρίου και έως τότε αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να κλείσουν ημερομηνίες για εμβολιασμό. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πως θα διαμορφωθεί η εικόνα της πανδημίας στις προσεχείς ημέρες, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση του κορονοϊού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ