Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αυθαίρετος ο κανόνας της απόστασης δύο μέτρων για την προφύλαξη από τον κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα του Κέιμπριτζ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυθαίρετος χαρακτηρίζεται ο κανόνας της απόστασης δύο μέτρων για την προφύλαξη από τον κορονοϊό, σε έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή εφαρμοσμένης θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανικών, Επαμεινώνδα Μαστοράκο.

Σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, την οποία υπογράφει ο Επαμεινώνδας Μαστοράκος μαζί με τον ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, αναφέρεται ότι με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεις, μελετήθηκε ο τρόπος εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα. Διαπιστώθηκε ότι χωρίς την χρήση μάσκας, ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί από τον ιό και βήχει μπορεί να μολύνει έναν άλλον σε απόσταση δύο ή και περισσότερων μέτρων, ακόμα και σε ανοιχτό χώρο. Επειδή μάλιστα διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο βήχει ο κάθε άνθρωπος, η απόσταση ασφαλείας ποικίλει από ένα έως τρία μέτρα. Κατά συνέπεια ο κανόνας των δύο μέτρων είναι μάλλον μία αυθαίρετη επιλογή. «Ακόμη κι αν αποβάλω τον ίδιο αριθμό σταγονιδίων κάθε φορά που βήχω, επειδή η ροή είναι ταραγμένη, υπάρχουν διακυμάνσεις. Αν βήχω, οι διακυμάνσεις στην ταχύτητα, στη θερμοκρασία και στην υγρασία σημαίνουν ότι η ποσότητα που κάποιος στέλνει σε απόσταση δύο μέτρων, μπορεί να είναι πολύ διαφορετική κάθε φορά», ανέφερε ο Επαμεινώνδας Μαστοράκος.

Η τήρηση αποστάσεων δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικό μέτρο προστασίας και απαιτείται η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων και βεβαίως ο εμβολιασμός, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ