Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας στους επτά εφήβους 10-19 ετών παγκοσμίως βιώνει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Η κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελούν βασικές αιτίας ασθένειας κι αναπηρίας μεταξύ των εφήβων.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το 1 στα 6 άτομα ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 10-19, που αφορά γενικά στην περίοδο της εφηβείας. Η εφηβεία είναι μία μοναδική περίοδος για τα παιδιά, ώστε να περάσουν στο στάδιο της ενηλικίωσης κι είναι κρίσιμο διάστημα για την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών συνηθειών, που είναι σημαντικές για την ψυχική ευεξία.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  1 στους 7 νέους, δηλαδή ποσοστό (14%), μεταξύ των ηλικιών 10-19 ετών αντιμετωπίζει μία πάθηση ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία μάλιστα είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων 15-19 ετών. Παρόλα αυτά η πάθησή του μπορεί να μην έχει διαγνωστεί και να μένει χωρίς θεραπεία.

Τι επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Σε όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου εκτίθενται οι έφηβοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή επίπτωση στην ψυχική τους υγεία.

Παράγοντες, που μπορούν να συμβάλλουν στο άγχος, κατά την εφηβεία περιλαμβάνουν την έκθεση σε αντιξοότητες, την πίεση για συμμόρφωση με τους συνομηλίκους, την εξερεύνηση της ταυτότητας, την βιωμένη πραγματικότητα ενός εφήβου και των αντιλήψεων ή των προσδοκιών του για το μέλλον κ.ά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, άλλοι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την ποιότητα της ζωής τους στο σπίτι και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Η βία (ιδιαίτερα η σεξουαλική βία και ο εκφοβισμός), η σκληρή ανατροφή των παιδιών και τα σοβαρά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα αποτελούν αναγνωρισμένους κινδύνους για την ψυχική υγεία.

Έτσι,  εκτός από γενετικούς παράγοντες την κατάσταση μπορεί να εντείνουν στρεσογόνες καταστάσεις: δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα, γρήγορος ή αναγκαστικός γάμος, ορφάνια, εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία, προσφυγιά, σεξουαλική διαφοροποίηση, δύσκολο σχολικό περιβάλλον, δύσκολο διαζύγιο ή ανεργία γονιών, θάνατος ατόμου, με το οποίο τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα δεμένα (παππούς, γιαγιά) κ.ά.

Οι έφηβοι μπορούν να εμφανίσουν συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς, διατροφικές διαταραχές ενώ θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν τα παιδιά τους παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα ή κι αυτοτραυματισμούς.

Συχνές οι συναισθηματικές διαταραχές

Κατά τον ΠΟΥ, οι συναισθηματικές διαταραχές είναι συχνές μεταξύ των εφήβων. Οι αγχώδεις διαταραχές (που μπορεί να περιλαμβάνουν πανικό ή υπερβολική ανησυχία) είναι οι πιο διαδεδομένες σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα και είναι πιο συχνές στους μεγαλύτερους από ό,τι στους νεότερους εφήβους.

Υπολογίζεται ότι το 3,6% των νέων 10-14 ετών και το 4,6% των νέων 15-19 ετών εμφανίζουν αγχώδη διαταραχή. Υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται στο 1,1% των εφήβων ηλικίας 10-14 ετών και στο 2,8% των εφήβων 15-19 ετών. Η κατάθλιψη και το άγχος μοιράζονται μερικά από τα ίδια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων και απροσδόκητων αλλαγών στη διάθεση.

Το άγχος και οι καταθλιπτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τη φοίτηση στο σχολείο και τις σχολικές εργασίες. Η κοινωνική απόσυρση μπορεί να επιδεινώσει την απομόνωση και τη μοναξιά..

Οι διαταραχές στη συμπεριφορά

Οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι πιο συχνές στους νεότερους εφήβους παρά στους μεγαλύτερους εφήβους. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκολία προσοχής, υπερβολική δραστηριότητα και δράση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες, εμφανίζεται στο 3,1% των νέων 10-14 ετών και στο 2,4% των νέων 15-19 ετών. Η διαταραχή διαγωγής, η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα καταστροφικής ή προκλητικής συμπεριφοράς εμφανίζεται στο 3,6% των νέων 10-14 ετών και στο 2,4% των νέων 15-19 ετών.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχει μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε τη θετική συμπεριφορά των παιδιών και να ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους, αφήνοντας χώρο ν΄ αναπνεύσουν, ενδυναμώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της αποδοχής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ