Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ερωτομανία: σπάνια ασθένεια, «πραγματική απειλή» !

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έχετε ακούσει για διάσημους τραγουδιστές, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από περίεργους, φανατικούς θαυμαστές; Στην ελληνική τηλεόραση το είδαμε να συμβαίνει στο σήριαλ με το περίφημο «Κολοκοτρωνίτσι». Η περιβόητη δασκάλα είχε φτιάξει μία ολόκληρη ιστορία γύρω από τον δήμαρχο Πώποτα, νομίζοντας ότι θα την πάρει γυναίκα του.

Συμβαίνει πολλές φορές να έχετε ακούσει για ένα άτομο, πως «παραμυθιάζεται», πως κάποιος άλλος είναι ερωτευμένος μαζί του. Παρερμηνεύει σημάδια, δημιουργεί ολόκληρη αισθηματική ιστορία, η οποία, όμως, στο βάθος είναι ανύπαρκτη ή ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Η αυταπάτη αυτή, όμως, είναι υπαρκτή. Πρόκειται για μία σπάνια νόσο, η οποία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ψυχολογίας, λέγεται «Ερωτομανία».

Το νόσημα αυτό δυστυχώς δεν επηρεάζει μόνο το άτομο, που την έχει, αλλά και το αντικείμενο του πόθου του. Εκδηλώνεται συχνά προς άτομα κύρους ή υψηλής θέσης. Συμβαίνει πιο συχνά σε τραγουδιστές, ηθοποιούς, πολιτικούς κ.ά. με φανατικούς οπαδούς, που μπορεί να ξεπερνούν τα όρια.

Το άτομο πιστεύει ακράδαντα, παρά τις αποδείξεις για μία φιλική ή ακόμη κι ανύπαρκτη συμπεριφορά, ότι είναι ερωτική. Αυτό δεν σημαίνει πως το αντικείμενο του πόθου καταλαβαίνει καταρχήν ή στη συνέχεια, πόσο ο άλλος ή η άλλη έχει παθιαστεί μαζί του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα με ερωτομανία μπορεί να διαγνωστούν με παραληρηματική διαταραχή. Άλλοι ονομάζουν την Ερωτομανία σύνδρομο De Clerambault, από τον Γάλλο ψυχίατρο, που την όρισε ως συμπεριφορά.

Η ερωτομανία εκδηλώνεται συχνά προς άτομα κύρους και θαυμαστές παθαίνουν εμμονή μαζί τους, χωρίς καν να τους γνωρίζουν. Αφορά, όμως και γνωστούς ή αγνώστους, που κάποιο άτομο, μπορεί να είναι ερωτευμένο μαζί τους.

Μπορεί να αφορά ακόμη κι άτομα, με τα οποία μπορεί να είχαν κάποιου είδους συναισθηματική σύνδεση στο παρελθόν. Η ερωτομανία μπορεί από μόνη της να είναι διαταραχή αλλά μπορεί ακόμη και ν΄αποτελεί σύμπτωμα σχιζοφρένειας.

Το παράξενο είναι ότι ακόμη κι αν κάποιος, που ενοχλείται από άτομα, που πάσχουν από ερωτομανία ζητήσει περιοριστική εντολή εκείνα να το λάβουν ως μυστικό μήνυμα και να επιδιώξουν ακόμη πιο δυναμική επαφή μαζί τους.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση ή και να θεραπεύσουν την ερωτομανία, ειδάλλως δικαιολογείται ακόμη κι η νοσηλεία κι ο εγκλεισμός. Τα άτομα με έντονα συμπτώματα, μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και σε τραυματισμούς ή σε φόνους, αν θεωρήσουν ότι κάποιος παρεμποδίζει την επαφή τους, με το αντικείμενο της στοργής τους, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο αντικείμενο του πόθου τους ή στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ