Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Αυτισμός: 1 στα 160 παιδιά έχει διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού έχει απασχολήσει πολλές φορές τους νέους γονείς, που συχνά δεν ξέρουν πως να το χειριστούν ή βλέπουν συμπεριφορές, που δεν μπορούν να εξηγήσουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μελέτες έχουν δείξει, ότι κάποιου είδους διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού έχει 1 στα 160 παιδιά ενώ άλλες μελέτες ανεβάζουν κι άλλο τα ποσοστά αυτισμού.

Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα ή να έχουν συχνά συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως επιληψία, κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Ενδέχεται τα παιδιά να έχουν προκλητικές συμπεριφορές, δυσκολία στον ύπνο ή να προχωρούν σε αυτοτραυματισμό. Το επίπεδο διανοητικής λειτουργίας μεταξύ των ατόμων με αυτισμό διαφέρει πάρα πολύ κι εκτείνεται από τη βαθιά έκπτωση έως πολύ υψηλή νοημοσύνη.

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) αφορούν σε κάποιο βαθμό δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα άτυπα μοτίβα δραστηριοτήτων και συμπεριφορών, όπως η δυσκολία μετάβασης από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, η εμμονή σε κάποιες λεπτομέρειες, οι ασυνήθιστες αντιδράσεις στις αισθήσεις.

Πολλοί ακόμη και γονείς πιστεύουν ότι το φάσμα του αυτισμού (ΔΑΦ) ανιχνεύεται νωρίς. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να ανιχνευθούν στην πρώιμη, παιδική ηλικία αλλά ο αυτισμός είναι μία πολύπλοκη διαταραχή, που μπορεί να διαγνωστεί και πολύ αργότερα ή να υπάρξουν επιπλοκές.

Όμως, υπάρχει ένα μεγάλος εύρος ικανοτήτων, που μπορούν να έχουν άτομα με ΔΑΦ. Έτσι, υπάρχουν άτομα με αυτισμό, που μπορούν να ζήσουν μόνα τους κι ανεξάρτητα, όταν αναπτύξουν κάποιες δεξιότητες ενώ άλλα χρειάζονται δια βίου φροντίδα και υποστήριξη ή να έχουν σοβαρές αναπηρίες. Σε κάθε περίπτωση οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, εφόσον υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ