Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ιλαρά: Εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάστηκαν – Κίνδυνος επιδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περισσότερα από 22 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς το 2020, όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο επιδημιών της άκρως μεταδοτικής ασθένειας.

Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αναφέρουν σε κοινή έκθεσή τους ο ΠΟΥ και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το 2019 τα πιο πολλά κρούσματα εδώ και 25 χρόνια

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ανθρώπινη ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια, τα οποία κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονία μεταξύ άλλων επιπλοκών. Το 2019 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια, επισημαίνει το Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση, 24 εκστρατείες εμβολιασμού που σχεδιάζονταν σε 23 χώρες για την πρόληψη της ιλαράς το 2020 τελικά αναβλήθηκαν, αφήνοντας 93 εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην ασθένεια.

«Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων παιδιών, οι επιδημίες ιλαράς, και οι διαγνωστικές δυνατότητες που διατέθηκαν στην αντιμετώπιση της Covid-19, είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θανάτων που σχετίζονται με την ιλαρά» δήλωσε ο Κέβιν Κάιν, επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών στα CDC.

«Έχει κρίσιμη σημασία να εμβολιαστούν οι χώρες όσο γίνεται ταχύτερα κατά της Covid-19, αυτό όμως απαιτεί πρόσθετους πόρους έτσι ώστε να μην αποβεί εις βάρος των βασικών εμβολιαστικών προγραμμάτων» είπε η δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών του ΠΟΥ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ