Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα πως και σε ποιους θα χορηγούνται

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έφτασαν στην Ελλάδα  σήμερα οι πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Η χορήγησή της σε νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Δεν πρόκειται για νέα θεραπευτική προσέγγιση. Αντιθετα, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα παγκοσμίως, είναι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Πόσο κοστίζουν

Το κόστος κάθε δόσης αντισωμάτων εργαστήριου είναι στα 1.500 με 2.000 ευρώ και κάθε ασθενής χρειάζεται μια δόση, αρά οι 2.000 παρτίδες της χώρας θα εξαντληθούν σε λίγα 24ωρα.

Πότε και σε ποιους θα χορηγούνται

Οι 2.000 παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων θα ξεκινήσουν να χορηγούνται την επόμενη εβδομάδα, αφού καταρτιστεί το πρωτόκολλο για την επιλογή των ασθενών. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει για ποιοι θα μπορούν να λάβουν τις συγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες δυστυχώς είναι λίγες αναλογικά με τις νοσηλείες, οι οποίες αυξάνονται από μέρα σε μέρα.

Αύριο αναμένεται να δοθεί η έγκριση των μονοκλωνικών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα» σημειώσε ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας.

Όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης τους ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. «Σημαντικό είναι επίσης ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της COVID-19 και σίγουρα σε λιγότερο από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ