Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Έμφραγμα – εγκεφαλικό: Μικρότερος κίνδυνος για όσους κοιμούνται στις 22:00 – 23:00

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις στην καρδιά και να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό έχουν όσοι πάνε για ύπνο νωρίς το βράδυ, συγκεκριμένα μεταξύ 22:00 και 23:00, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, σε σχέση με όσους κοιμούνται πιο αργά, ακόμη και νωρίτερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Πλανς του Πανεπιστημίου του Έξετερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal – Digital Health» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 88.026 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών (από 43 έως 79).

Η μελέτη

Η καταγραφή των συνηθειών ύπνου έγινε επί μία εβδομάδα με ειδική συσκευή τοποθετημένη στο χέρι των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν, επίσης, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με στοιχεία δημογραφικά, ιατρικά και τρόπου ζωής. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για πιθανή διάγνωση εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας ισχαιμικής νόσου, εγκεφαλικού κ.ά.

Στη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, το 3,6% των ατόμων εμφάνισαν κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Η πιθανότητα ήταν μεγαλύτερη για όσους κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα και μικρότερη για όσους έπεφταν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 π.μ.

Σε σχέση με όσους κοιμούνταν μεταξύ 10-11 π.μ., εκείνοι που κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσοι κοιμούνταν μεταξύ 11 και 12 π.μ. είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι άνθρωποι που έπεφταν για ύπνο πριν τις 10 π.μ., είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο. Ο κίνδυνος ήταν γενικά πιο αυξημένος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, συνεπώς είναι αυτές που φαίνεται πως έχουν να ωφεληθούν περισσότερο εάν πέφτουν στο κρεβάτι μεταξύ 10-11 π.μ.

Το «εσωτερικό» ρολόι

«Το σώμα έχει ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, που λέγεται κιρκάδιος ρυθμός και βοηθά στη ρύθμιση των σωματικών και νοητικών λειτουργιών. Μολονότι δεν μπορούμε να συνάγουμε μία σχέση αιτιότητας από τη μελέτη μας, τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι η ώρα του ύπνου είτε πολύ νωρίς είτε αργά είναι πιθανότερο να διαταράξει το ρολόι του σώματος, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε ο Πλανς.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η ώρα του ύπνου προκύπτει ότι είναι ένας πιθανός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου ή από την ποιότητα του ύπνου. Αν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, τότε τόσο η ώρα του ύπνου όσο και η ποιότητά του μπορούν να αποτελέσουν ένα χαμηλού κόστους στόχο της δημόσιας υγείας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ