Η εξέταση της αλγοριθμικής ενίσχυσης του πολιτικού περιεχομένου στο Twitter αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικής μελέτης ερευνητικής ομάδας που εξέτασε τα tweets που δημοσιεύονται από λογαριασμούς σε επτά χώρες( Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς). Η μελέτη έδειξε ότι τα μηνύματα που γίνονται από λογαριασμούς που κατατάσσονται στην δεξιά λαμβάνουν μεγαλύτερη αλγοριθμική ενίσχυση από ό,τι αυτά που κατατάσσονται πολιτικά στην αριστερά.
Το αλγοριθμικό χρονοδιάγραμμα στο Home εμφανίζει μια ροή Tweets από λογαριασμούς που έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε στο Twitter, καθώς και συστάσεις άλλου περιεχομένου που μπορεί να μας ενδιαφέρουν με βάση λογαριασμούς με τους οποίους αλληλεπιδράτε συχνά, Tweets με τα οποία συμμετέχετε και άλλα. Ως αποτέλεσμα, το τι βλέπει ένα άτομο στο χρονολόγιο Home είναι συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρά με το αλγοριθμικό σύστημα, καθώς και του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το σύστημα.
Στη μελέτη εξετάστηκε η αλγοριθμική ενίσχυση του πολιτικού περιεχομένου στο χρονολόγιο Home θέτοντας τα ερωτήματα:
-Πόση αλγοριθμική ενίσχυση λαμβάνει το πολιτικό περιεχόμενο από εκλεγμένους αξιωματούχους στο αλγοριθμικά ταξινομημένο χρονολόγιο Home του Twitter σε σχέση με το αντίστροφο χρονολόγιο;
-Διαφέρει αυτή η ενίσχυση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ή εντός ενός πολιτικού κόμματος;
-Ορισμένοι τύποι πολιτικών ομάδων ενισχύονται αλγοριθμικά περισσότερο από άλλους; Είναι αυτές οι τάσεις συνεπείς σε όλες τις χώρες;
-Ενισχύονται ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία περισσότερο από αλγορίθμους σε σχέση με άλλα; Ευνοεί η αλγοριθμική ενίσχυση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης τη μία πλευρά του πολιτικού φάσματος περισσότερο από την άλλη;
Αποδείχθηκε ότι σε έξι από τις επτά χώρες – εκτός από τη Γερμανία – τα Tweets που δημοσιεύονται από λογαριασμούς της πολιτικής δεξιάς λαμβάνουν μεγαλύτερη αλγοριθμική ενίσχυση από ό,τι η πολιτική αριστερά, όταν μελετώνται ως ομάδα.
Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία με δεξιό προσανατολισμό, όπως ορίζονται από τους ανεξάρτητους οργανισμούς, δίνεται μεγαλύτερη αλγοριθμική ενίσχυση στο Twitter σε σύγκριση με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία με αριστερό προσανατολισμό.
Ο καθορισμός γιατί παρατηρούνται αυτά τα μοτίβα ενίσχυσης είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί καθώς αποτελεί προϊόν αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και της πλατφόρμας. Οπως τονίζουν οι ερευνητές η αλγοριθμική ενίσχυση δεν είναι εξ ορισμού προβληματική – όλοι οι αλγόριθμοι ενισχύουν. Ωστόσο η αλγοριθμική ενίσχυση είναι προβληματική εάν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση ως συνάρτηση του τρόπου κατασκευής του αλγορίθμου σε σχέση με τις αλληλεπιδράσεις που έχουν οι άνθρωποι με αυτόν.