Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Το smartphone έγινε 25 ετών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την ουτοπία στην τεχνολογία για δισεκατομμύρια ανθρώπους: Στις 15 Αυγούστου του 1996 κυκλοφόρησε το Nokia 9000 Communicator, το πρώτο «έξυπνο» κινητό. Περιλάμβανε τεχνολογίες αιχμής της εποχής, όπως φαξ, ημερολόγιο και υπολογιστή τσέπης.

«Εικοσιπέντε χρόνια μετά το κινητό βρίσκεται στην τσέπη του 89% των Γερμανών πολιτών, αναφέρει η εταιρία συμβούλων Deloitte. H δεύτερη επανάσταση στο χώρο το κινητού ήρθε περίπου δέκα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2007, όταν ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίαζε το iphone, το πρώτο κινητό με εφαρμογές, οι οποίες μοιάζουν πολύ με αυτές που διαθέτουν τα σημερινά κινητά, ανεξάρτητα από το αν το λογισμικό τους είναι iOS ή Android» τονίζει η Deutsche Welle

Αναφέρει δε μερικές χαρακτηριστικές παλιές και νέες εφαρμογές:

Ψηφιακό πορτοφόλι: Κρατάς το κινητό πάνω από ένα μηχάνημα POS και πληρώνεις, όπως θα έκανες και με την χρεωστική κάρτα. Μόνο που στην πληρωμή με κινητό καταβάλλεις το ποσό όχι μέσω τράπεζας, αλλά μέσω εφαρμογών όπως Google Pay ή Apple Pay, οι οποίες έχουν αποθηκεύσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού. Κάποια κινητά διαθέτουν μάλιστα και ασύρματη τεχνολογία NFC για άμεση πληρωμή μικρότερων ποσών χωρίς την είσοδο μυστικού κωδικού.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εφαρμογή

Οι εφαμοργές του πρώτου iPhone μοιάζουν πολύ με τις σημερινές

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Απόρροια της πανδημίας είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποθηκεύεται σε σειρά διαφόρων εφαρμογών. Με τον τρόπο αυτό ο κάτοχος του κινητού φέρει πάντα μαζί του το πιστοποιητικό και το επιδεικνύει όπου και όποτε του ζητηθεί. Η εφαρμογή CovPass για παράδειγμα έχει ως μοναδική λειτουργία την αποθήκευση του πιστοποιητικού, ενώ άλλες εφαρμογές όπως η γερμανική Corona-Warn, συμβάλλει στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων, δίνει στοιχεία για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και παράλληλα διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολισμού.

Αλφάδι: Γέρνει η φωτογραφία ή ο πίνακας στο τοίχο; Παλαιότερα έπρεπε να πας στην εργαλειοθήκη, να βγάλεις από μέσα στο αλφάδι και να το ακουμπήσεις στο τοίχο. Σήμερα χρειάζεται απλώς μια εφαρμογή στο κινητό. Ακουμπάς το κινητό στον τοίχο και ελέγχεις με τη βοήθεια εικονικών ορθογώνιων σε 90 μοίρες αν η φωτογραφία κρέμεται σωστά. –

Παιχνιδομηχανή: Χάρη στα ισχυρά τσιπ και το γρήγορο ίντερνετ τα κινητά έγιναν ελκυστικά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πλέον δεν χρειάζεται οπωσδήποτε φορητή παιχνιδομηχανή από τη στιγμή που μπορείς να παίξεις και με το κινητό σου. Όσοι μάλιστα είναι συνδρομητές σε υπηρεσίες όπως η Steam έχουν άμεσα πρόσβαση σε χιλιάδες παιχνίδια στο διαδίκτυο.

Τηλεχειρισμός για τηλεόραση, κλιματιστικό, ακόμα και αυτοκίνητο

Εφικτή ακόμα και η μετατόπιση αυτοκινήτου με εφαρμογή

Τηλεχειρισμός: Το κινητό είναι σε θέση να αντικαταστήσει το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού ή της τηλεόρασης, αρκεί βέβαια η συσκευή να είναι «έξυπνη», δηλαδή να διαθέτει σύνδεση με το WiFi. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων προσφέρουν λύσεις. Η Samsung διαθέτει την εφαρμογή Smartthings, με την οποία μπορείς να χειριστείς τις τηλεοράσεις, αλλά και πλυντήρια και στεγνωτήρια της κορεατικής εταιρίας. Οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους όμως και εφαρμογές, οι οποίες επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό συσκευών πολλών διαφορετικών κατασκευαστών.

Μέτρηση παλμών: Όποιος θέλει να μετρήσει τους παλμούς της καρδιάς του δεν χρειάζεται απαραίτητα μια επιπλέον συσκευή ή ένα «έξυπνο» ρολόι. Αρκεί το κινητό και μια εφαρμογή, όπως για παράδειγμα η Preventicus Heartbeats, την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τόσο για Android όσο και για iOS. Η μέτρηση του παλμού γίνεται ακουμπώντας το μικρό δαχτυλάκι στην κάμερα του κινητού.

Πηγή DW

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ