Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Πρόστιμο μαμούθ καλείται να πληρώσει η GOOGLE

Οι αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία επέβαλαν σήμερα πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Google της Alphabet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο τεχνολογικός γίγαντας Google χρεώθηκε, ένα πρόστιμο μαμούθ ύψους 500 κεαττομμυρίων ευρώ. Εντός των επόμενων δύο μηνών να κάνει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσει πρακτορεία ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για την χρήση των ειδήσεών τους. Αν δεν το κάνει αυτό, θα αντιμετωπίσει επιπρόσθετα πρόστιμα έως και 900.000 ευρώ ημερησίως.

Οι αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία επέβαλαν σήμερα πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Google της Alphabet επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει στο πλαίσιο διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων στις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, ώστε να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τα ειδησεογραφικά μέσα.

θα συμμορφωθεί η Google ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή την δυσαρεστεί πολύ

«Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα με μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας», σημείωσε.

Εκπρόσωπός της πρόσθεσε: “Ενεργήσαμε καλή τη πίστει καθ’όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο παραβλέπει τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια συμφωνία και την πραγματικότητα για τον τρόπο που οι ειδήσεις λειτουργούν στις πλατφόρμες μας”.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν την Google ότι δεν διεξήγαγε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα “συγγενικά δικαιώματα”.

Η υπόθεση αυτή επικεντρώνεται στο αν η Google παραβίασε προσωρινές εντολές που εξέδωσε η γαλλική αντιμονοπωλιακή αρχή, η οποία αξίωσε την πραγματοποίηση συνομιλιών αυτού του είδους εντός τριών μηνών με οποιονδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητεί.

Όταν η αρχή εκδώσει εντολή ότι μια εταιρεία φέρει μια υποχρέωση, αυτή (η εταιρεία) θα πρέπει να συμμορφώνεται σχολαστικά, τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα (της απόφασης). Εδώ δυστυχώς δεν συνέβη αυτό, σημειώνει η επικεφαλής της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού Ιζαμπέλ ντε Σιλβά σε ανακοίνωση. Η ίδια προσθέτει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η Google δεν ενήργησε καλή τη πίστει στις διαπραγματεύσεις της με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ