Ο Άρης είναι επί του παρόντος ακατοίκητος κυρίως επειδή δεν έχει σχεδόν καθόλου ατμόσφαιρα. Η εξαφάνιση της ατμόσφαιρας, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, οφείλεται στην παράλληλη εξαφάνιση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη. Για να κάνουμε τον Άρη κατοικήσιμο γιατί να μην δημιουργήσουμε το μαγνητικό του πεδίο; Μπορεί να ακούγεται σαν μια τρελή ιδέα, αλλά η NASA το σκέφτεται πραγματικά.
Ο διευθυντής του τμήματος Πλανητικών Μελετών της NASA, Τζιμ Γκριν υποστηρίζει ότι αυτή η ιδέα δεν είναι και τόσο τρελή. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μαγνητικά πεδία των πλανητών λειτουργούν ως «φράκτης» για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Με αυτό τον τρόπο το μαγνητικό πεδίο διευκολύνει τον σχηματισμό ατμόσφαιρας, που με τη σειρά της βοηθάει στη διατήρηση υγρού νερού στην επιφάνεια και γενικά σε ένα πιο σταθερό κλίμα.
Αλλά πως σκοπεύει η NASA να δημιουργήσει ένα μαγνητικό πεδίο γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη; Αρχικά σχεδιάζει να δημιουργήσει πένα μαγνητικό δίπολο που θα λειτουργούσε ως «ασπίδα». Το δίπολο αυτό θα τίθετο σε συγκεκριμένη τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Ήλιο. Με την πάροδο του χρόνου, μια τέτοια ασπίδα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση μαγνητικού πεδίου και με τη σειρά του στο σχηματισμό ατμόσφαιρας. Έτσι , θα μπορούσε να δημιουργηθεί έναν επιφανειακό περιβάλλον στον Άρη, γεγονός που θα βοηθούσε στη συγκέντρωση ύδατος και γιατί όχι και ωκεανών. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το νερό που πιστεύεται ότι υπάρχει στους πόλους του πλανήτη, θα γέμιζε τους ωκεανούς.
Όλα αυτά είναι βέβαια απλά προσομειώσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού στην επιφάνεια του Άρη, που εξαφανίστηκε όταν χάθηκε και η ατμόσφαιρα.
Το κλίμα στον Άρη σήμερα είναι πάντως πολύ ασταθές. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία την ημέρα είναι 76 βαθμοί Κελσίου και τη νύχτα -90 βαθμοί. Πρόκειται δηλαδή για ένα περιβάλλον που δεν είναι κατάλληλο για ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Άρης έχει απωλέσει το 90% της ατμόσφαιράς του. Γύρω από τον πλανήτη υπάρχει μόνο πένα λεπτό αέριο στρώμα από διοξείδιο του άνθρακα.
Η μέθοδος που προτείνει ο Γκριν μπορεί να ακούγεται περισσότερο ως «επιστημονική φαντασία» ,αλλά όπως λέει ο Αμερικανός επιστήμονας : «το ηλιακό σύστημα είναι δικό μας. Ας το κατακτήσουμε λοιπόν…»