Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Επιδημία… 20 χιλιάδων χρόνων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι πρόγονοι ορισμένων πληθυσμών της Ανατολικής Ασίας παρουσίασαν μια επιδημία κοροναϊού παρόμοια με αυτη του Covid-19

Μια τεράστια επιδημία κορανοϊού είχε πλήξει  την Ανατολική Ασία ήδη από 20.000  χρόνια, αφήνοντας ίχνη ακόμα αναγνωρίσιμα στο DNA ορισμένων πληθυσμών της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Μογγολίας, της Ταϊβάν, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Αυτό αποδεικνύεται από μια διεθνή μελέτη, που διεξήχθη από Πανεπιστήμια  των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίξει φως στη χιλιετή συνύπαρξη ανθρώπου με επικίνδυνους ιούς, όπως αυτός που είναι υπεύθυνος για την πανδημία Covid-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Current Biology . Οι ερευνητές προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Τεχνοκογικό  Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.

“Το σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα διατηρεί εξελικτικές πληροφορίες που χρονολογούνται πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια – εξηγεί ο Κίριλ Αλεξαντρώφ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου  του Κουίνσλαντ . «Ειναι  σαν τους δακτύλιους  που παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχουν αναπτυχθεί τα δέντρα”. Για να διαβάσουν αυτούς τους «δακτυλίους» του DNA, οι ερευνητές εξέτασαν τη μεγαλύτερη δημόσια βάση δεδομένων για την ανθρώπινη γενετική μεταβλητότητα. Στόχοςτους ήταν να μελετήσουν τα γονίδια που εμπλέκονται στην αλληλεπίδραση με τον ιό SarsCov2, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων αντιιικών φαρμάκων.

“Μέσω μιας εξελικτικής ανάλυσης, οι επιστήμονες της ομάδας διαπίστωσαν ότι οι πρόγονοι ορισμένων πληθυσμών της Ανατολικής Ασίας παρουσίασαν μια επιδημία κοροναϊού παρόμοια με αυτη του Covid-19”, επισημαίνει ο Αλεξαντρώφ.

«Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, η φυσική επιλογή ευνόησε αυτές τις παραλλαγές ανθρώπινων γονιδίων που εμφάνισαν προσαρμοστικές αλλαγές που πιθανόν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου. Μαθαίνοντας όλο και περισσότερο για αυτές τις αρχαίες ιογενείς απειλές, καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς τα γονιδιώματα διαφορετικών ανθρώπινων πληθυσμών έχουν προσαρμοστεί στους ιούς που έχουν πρόσφατα αναγνωριστεί ως μια σημαντική μηχανή ανθρώπινης εξέλιξης.

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η ικανότητα εντοπισμού ιών που έχουν προκαλέσει επιδημίες στο παρελθόν και που θα μπορούσαν να το κάνουν στο μέλλον. Αυτό θεωρητικά μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο δυνητικά επικίνδυνων ιών για να αναπτύξουμε διαγνωστικές εξετάσεις, εμβόλια και φάρμακα για χρήση σε περίπτωση επιστροφής τους » τόνισε ο Κίριλ Αλεξαντρώφ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ