Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Τέλος εποχής.. για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ – Η ΝASA εργάζεται πυρετωδώς!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σταμάτησε να λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο και η NASA εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σταμάτησε να λειτουργεί και η NASA εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος του υπολογιστή που ευθύνεται  για αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανικη διαστημική υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο βασικός υπολογιστής δεν λαμβανει πλέον σημάδι ζωής από τον υπο-υπολογιστή που είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των επιστημονικών οργάνων, με αποτέλεσμα όλα τα όργανα να περάσουν σε λειτουργία ασφαλείας.

Η βλάβη συνέβη το περασμένο Σάββατο και μετά την ανάλυση των δεδομένων, αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία ένα από τα πολλά εφεδρικά συστήματα. Εάν το πρόβλημα επιλυθεί, θα χρειαστεί περίπου μία ημέρα για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του τηλεσκοπίου και όλα τα επιστημονικά όργανα θα επανενεργοποιηθούν ώστε το Hubble να ξαναρχίσει τις κανονικές λειτουργίες.

Το Hubble λειτουργεί από το 1990 και είναι ένα κοινό προτζεκτ της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Απο τότε, διαμόρφωσε τη γενική εικόνα του σύμπαντος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με αμέτρητες εικόνες αστεριών, γαλαξιών και άλλων διαστημικών σωμάτων.

Τα χρόνια πέρασαν όμως και τα προβλήματα λειτουργίας του είναι πλέον εμφανή.Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, διάδοχος του Hubble, βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ