Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Προβλήματα στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σταμάτησε να λειτουργεί και η NASA εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος του υπολογιστή που ευθύνεται  για αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο βασικός υπολογιστής δεν λαμβάνει πλέον σημάδι ζωής από τον υπο-υπολογιστή που είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των επιστημονικών οργάνων, με αποτέλεσμα όλα τα όργανα να περάσουν σε λειτουργία ασφαλείας.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία ένα από τα πολλά εφεδρικά συστήματα. Εάν το πρόβλημα επιλυθεί , θα χρειαστεί περίπου μία ημέρα για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του τηλεσκοπίου και όλα τα επιστημονικά όργανα θα επανενεργοποιηθούν.

Το Hubble λειτουργεί από το 1990 και είναι ένα κοινό προτζεκτ της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Από τότε διαμόρφωσε τη γενική εικόνα του σύμπαντος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με αμέτρητες εικόνες αστεριών, γαλαξιών και άλλων διαστημικών σωμάτων. Τα χρόνια πέρασαν όμως και τα προβλήματα λειτουργίας του είναι πλέον εμφανή. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb,διάδοχος του Hubble βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ